Sophie De Vos (Défi) volgt Didier Gosuin op als burgemeester van Oudergem (hier op archieffoto uit 2012.)

| Sophie De Vos (Défi) volgt Didier Gosuin op als burgemeester van Oudergem (hier op archieffoto uit 2012.)

Sophie de Vos legt eed af als burgemeester van Oudergem

SD
© Belga - BRUZZ
29/03/2022

Sophie de Vos (Défi) heeft vandaag de eed afgelegd als burgemeester van Oudergem. Ze volgt daarmee partijgenoot Didier Gosuin op, die midden in de legislatuur had aangekondigd zijn mandaat af te geven.

De Vos werd door de Brusselse minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi) beëdigd. Ze werd zo de tweede zittende vrouwelijke burgemeester in het Brussel gewest, naast Catherine Moureaux (Molenbeek, PS).

Binnenkort vervoegen ook Mariam El Hamidine (burgemeester van Vorst, Ecolo) en Claire Vandevivere (Les Engagés) hen. Die laatste volgt binnenkort Hervé Doyen op als burgemeester van Jette.

“Ik heb niet één welbepaalde beleidsprioriteit. Mijn uitdaging is om elke inwoner zo goed mogelijk te laten leven in Oudergem,” aldus de Vos vorige maand. Wel hoopt ze dat het Herrmann-­Debrouxviaduct wordt afgebroken. “Zonder daarom tegen de pendelaars te zijn: voor de sloop vragen wij alternatieven zoals overstapparkings en de uitbouw van het Gewestelijk expresNet (GEN).”

Sophie de Vos was in 2019 al 6 maand waarnemend burgemeester voor Gosuin en was tot voor kort eerste schepen, bevoegd voor Openbare ruimte, Mobiliteit, Cultuur, Franstalige Bibliotheken en Burgerparticipatie.

Vervrouwelijking

Minister Clerfayt was verheugd over de geleidelijke vervrouwelijking van het burgemeestersambt op regionaal niveau.

In dat kader kondigde hij aan dat hij binnenkort een decreet zal uitvaardigen om het dragen van de burgemeesterssjerp genderneutraal te maken.

Momenteel wordt die door mannen in de taille gedragen en door vrouwen over de schouder. Vanaf de volgende legislatuur (2024) zullen zowel mannelijke als vrouwelijke burgemeesters de sjerp over de schouder dragen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni