SP.A over Uplace: 'Ramp voor mobiliteit rond Brussel'

© Belga
03/12/2015

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering rond Uplace. "De Brusselse ring is nu al oververzadigd. Dit is een ramp voor de mobiliteit rond Brussel", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke.

"Dit is gewoon een slechte zaak. Dit is geen beslissing voor de toekomst, maar voor het verleden", aldus Vandenbroucke.

Zijn collega Katia Segers (SP.A) maakt zich ook zorgen over het feit dat in de beslissing sprake is van bijna 83.000 vierkante meter kleinhandel. "In het verleden was sprake van 55.000 vierkante meter. Zijn ze nu weer plat op de buik gegaan voor Uplace?", vraagt Segers zich af. "CD&V en Open Vld hebben blijkbaar hun aanval op de minister-president Geert Bourgeois cash moeten betalen", zegt sp.a-fractieleider Vandenbroucke.

Hij verwijst daarmee naar de kritiek vanuit de eigen meerderheid op de houding van N-VA in het klimaatdossier. Verder noemt de SP.A'er de beslissing een "slechte zaak". "Dit is gewoon een beslissing die haaks staat op een beleid dat Vlaanderen nodig heeft, een beleid dat onze handelskernen versterkt en een beleid dat oplossingen biedt voor onze mobiliteitsuitdagingen. Die zijn nergens zo urgent als rond Brussel. Maar deze beslissing is gewoon een ramp voor de mobiliteit rond Brussel."

Schizofrenie
SP.A maakte net als Open VLD deel uit van de Vlaamse meerderheid die het project in gang zette. Bovendien steunen die partijen momenteel Brusselse winkelprojecten. "De schizofrenie van de SP.A is ongelooflijk”, stelt Brussels N-VA parlementslid Cieltje Van Achter. “Over Uplace schreeuwt SP.A in Vlaanderen moord en brand maar in Brussel zet ze haar schouders onder leiding van minister Pascal Smet, onder die andere twee winkelcentra; Docks Bruxsel en Neo. Op een boogscheut van elkaar pleit de S.PA in Brussel voor 52.000 vierkante meter handelszaken voor Docks Bruxsel en 72.000 vierkante meter handelsruimte voor Neo. Over die projecten hoor ik geen enkele kritische noot van SP.A. Bovendien is de mobiliteitsknoop daar nog lang niet ontward.”

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie , Uplace

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni