| Europees parlementslid Esteban Gonzalez Pons twijfelt ook aan de bewering van de Belgische politie dat er donderdag 45.000 mensen de straat optrokken.

Spaans Europarlementslid noemt Jan Jambon 'neofascist'

© Belga
10/12/2017

Pilar Ayuso Gonzalez, een Europees parlementslid die in Spanje lid is van de Partido Popular van premier Mariano Rajoy, noemt Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een 'neofascist'. Dat doet ze op Twitter nadat foto's zijn opgedoken van een Brusselse politiewagen die getooid is met een Catalaanse vlag.

Donderdag manifesteerden volgens de politie ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op sociale media doken filmpjes op van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was.

Dat is niet naar de zin van de politici van de Spaanse regeringspartij Partido Popular. Europees parlementslid Esteban Gonzalez Pons, die de N-VA van minister Jambon eerder al wegzette als "een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's heeft gecollaboreerd," vraagt een officiële uitleg van België. Hij twijfelt ook aan de bewering van de Belgische politie dat er donderdag 45.000 mensen de straat optrokken.

Zijn partijgenote Pilar Ayuso Gonzalez goot zijn tweet in een eigen bericht en voegde eraan toe dat minister Jambon "een onafhankelijke en neofascistische Vlaming" is die bevriend is met de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt op een vorm van excuses of afkeur van partijgenoten in het Europees Parlement van de Spaanse Pilar Ayuso Gonzalez. Dat heeft hij zondag verklaard in Wakker Op Zondag op ATV. De Partido Popular van Gonzalez hoort samen met onder meer CD&V tot de EVP-fractie in het Europees Parlement. Jambon noemt de uitspraak "totaal van de pot gerukt" en "niet ernstig".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Jan Jambon , Catalonië , Partido Popular , Spanje

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni