Spookrijders in tunnels: Politie weet van niets en bekeurt niet

© Motard Europ Assistance

Het verkeer in en om Brussel stond gisteren maandag urenlang compleet vast door een brand tijdens een onderhoud van een verouderde elektriciteitskast in de Rogiertunnel. Veel moegetergde chauffeurs gingen uiteindelijk spookrijden in de tunnels. De politiezone Brussel-West zegt dat ze niet verwittigd werd en gaat de bestuurders ook niet bekeuren.

De brand in de tunnel zorgde voor gigafiles en complete chaos op de Brusselse wegen. Omdat het verkeer muurvast zat, maakten veel chauffeurs abrupt rechtsomkeer in de tunnels. Dat dat gebeurde, schreven we gisteren al, nadat tunnelbeheerder Brussel Mobiliteit volgende tweet uitbracht:

Omwille van de gevaarlijke chauffeurs werd de Leopold II-tunnel richting Zuid maandag meerdere keren afgesloten.

'Niet verwittigd'
Volgens Brussel Mobiliteit is meermaals naar de politie gebeld om de spookrijders te melden, maar de bevoegde politiezone, West, spreekt dat tegen. "We zijn niet verwittigd", zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans aan BRUZZ. "Als we het hadden geweten, hadden we de chauffeurs met patrouilles kunnen begeleiden voor een veilige evacuatie."

Achteraf kan de politie de overtreders wel nog identificeren aan de hand van camerabeelden. "Spookrijden is een zware overtreding, maar we gaan deze chauffeurs niet beboeten. De mensen zijn urenlang gegijzeld geweest in de tunnel."

"Als de informatie niet goed is doorgekomen, moet dit worden uitgeklaard, zodat deze gevaarlijke situatie zich niet herhaalt bij een volgend incident in de tunnels", reageert Inge Paemen van Brussel Mobiliteit in Het Laatste Nieuws. "De brand ontstond bij het onderhoud van een verouderde elektriciteitskast. In 12 andere tunnels staan nu nog altijd dergelijke installaties, (...) al loopt er een procedure om die te vervangen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook