© BRUZZ

Staatssecretaris Dermine: 'Het Dynastiepaleis is niet te koop'

© Belga
08/06/2021

"Het Dynastiepaleis is niet te koop". Dat zegt federaal staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine in een reactie op de intentie van Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) om te gebouw over te kopen van de federale overheid.

Vlaams minister Zuhal Demir zei eerder aan BRUZZ dat de Vlaamse regering het Dynastiepaleis aan de voet van de Kunstberg wil overkopen. Vlaanderen heeft momenteel al een gebruikrecht op het Dynastiepaleis, maar het gebouw is eigendom van de federale overheid. Sinds 2018 gebruikt Toerisme Vlaanderen het monumentale gebouw voor tentoonstellingen rond de Vlaamse Meesters.

Het akkoord met de Regie der Gebouwen over het gebruiksrecht loopt nog tot februari 2022, maar Vlaanderen wil er vastere voet aan de grond krijgen en het overkopen. Bedoeling zou zijn om er op termijn "een algemeen uithangbord voor Vlaanderen, de Vlaamse musea en de kunststeden" van te maken.

Maar dat is buiten federaal staatssecretaris Dermine gerekend. Die laat in een reactie weten dat het Dynastiepaleis niet te koop is. "Zoals ik heb aangekondigd in mijn beleidsnota, heb ik de ambitie om een ruimer project te realiseren om van deze plaats een vitrine te maken voor het wetenschaps- en cultuurbeleid in België", klinkt het.

"Ik sluit niet uit dat de deelstaten in die denkoefening worden betrokken, maar het zal gaan om een nationaal initiatief", besluit de staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie