Stad Brussel leent drie miljoen euro aan Brussels Expo

© Belga
06/12/2021

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandagavond een lening van drie miljoen euro goedgekeurd voor Brussels Expo, de uitbater van de Heizelpaleizen. De lening moet Brussels Expo helpen om haar dagelijkse werking uit te voeren. "In de afgelopen achttien maanden heeft Brussels Expo 92 miljoen euro aan omzet verloren door de coronacrisis", zegt Brussels burgemeester Philippe Close.

De thesaurielening van drie miljoen euro die de stad Brussel toekent, moet door Brussels expo binnen een termijn van 5 jaar na de stortingsdatum terugbetaald worden. De lening heeft een jaarlijkse intrestvoet van 0,4 procent. De overeenkomst stelt verder dat de begunstigde, Brussels Expo dus, de lening uitsluitend mag gebruiken voor de financiering van de dagelijkse werking en activiteiten.

N-VA-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre stelt zich meteen de vraag of Brussels Expo echt "blut is" en zelf haar werknemers niet meer kan betalen. Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) vindt dat de stad Brussel zomaar een blanco cheque geeft zonder perspectieven of plan van aanpak.De MR-fractie twijfelt aan de voorwaarden. "Gaan we het geld ooit terugzien?", vraagt David Weytsman zich af.

Herstructurering

Het is de eerste keer dat Brussels Expo een beroep moet doen op haar aandeelhouder. Volgens de statuten moet het bedrijfskapitaal gegarandeerd worden door de stad Brussel, verduidelijkt burgemeester Close.

"We hebben helaas mensen moeten ontslaan. Dat is de eerste keer dat we dit moeten doen omwille van economische redenen", vertelt de Brusselse burgervader. "Het zal volgens mij ook niet de laatste keer zijn dat Brussels Expo steun nodig zal hebben. Dit zal volgens ook zo zijn in de begroting van 2022", voegt Close nog toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Economie , Brussels Expo , steunmaatregelen coronacrisis , Heizelpaleis , Heizelsite , burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni