De grote kuis binnen de Stad Brussel is bijna ten einde.

Stad Brussel schrapt meer mandaten dan aangekondigd

© Belga - BRUZZ
08/02/2018

Een half jaar na aankondiging heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zijn hervorming zo goed als rond. In totaal verdwijnen bijna 450 bestuursmandaten binnen de Stad Brussel, goed voor een besparing van bijna 700.000 euro per jaar.

Dat bericht De Morgen donderdag. De oefening is daarmee nog niet helemaal afgerond, maar deze evaluatie is wel al aan de verschillende fractievoorzitters voorgesteld.

Begin juli verkondigde Close dat de stad Brussel 326 van haar 800 mandaten zou schrappen. Uiteindelijk worden er dat dus bijna 450. Dat is ten eerste mogelijk omdat zeven organisaties ophouden te bestaan, vaak door een fusie met een andere organisatie.

Ten tweede verdwijnen er postjes in raden van bestuur en algemene vergaderingen door een kaasschaafmethode, zo blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken. In veel gevallen zijn organisaties daartoe gedwongen, door de verplichting sinds 1 januari om het aantal bestuurders te beperken tot maximaal twaalf.

Uiteindelijk zal de totale kostprijs voor de stad dalen van 1,2 miljoen naar een half miljoen euro per jaar.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Hoe transparant is het beleid? , mandaten , mandatenkadaster , besparing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni