'Stad Brussel wil Amerikaans Theater inpalmen'

“Het project van de Stad voor het Amerikaans Theater is niet concreet genoeg en de Stad lijkt er vooral op uit om concurrentie voor het Neoproject te fnuiken.” Dat zegt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) aan brusselnieuws.be.

Gisteren bleek dat naast de Ancienne Belgique ook de Stad Brussel interesse heeft in het Amerikaans theater.

"Maar het is niet duidelijk wat de stad precies wil aanvangen met de zaal", zegt Verherstraetens kabinetschef Benjamin Dalle aan brusselnieuws.be. "Het plan biedt te weinig garantie op een culturele bestemming. De stad wil 5 miljoen euro investeren. Hoe kunnen we dat ernstig nemen, als het project van de AB 25 miljoen euro kost?"

Het kabinet-Verherstraeten vreest dat de stad enkel van plan is om elke mogelijke concurrentie voor het eigen Neoproject - de heraanleg van de Heizelvlakte met een megashopping, kantoren en woningen - te vermijden. "Met een erfpacht van lange duur heeft de Stad dan volledig de handen vrij, zonder de garantie op een culturele herbestemming", aldus Dalle.

Het kabinet-Verherstraeten is ook verbaasd over de uitlatingen van schepen van toerisme Philippe Close (PS). "Het kan niet dat staatssecretaris Verherstraeten ons als het ware verplicht om het project van de AB mee in de deal te betrekken", zei hij donderdag al.

'Geen doorbraak vóór verkiezingen"
Dalle wijst er bovendien op dat de Vlaamse culturele aanwezigheid in het Amerikaans Theater, door de vroegere aanwezigheid van de VRT een Vlaams icoon geworden, moet behouden blijven. "Dat moet geen exclusief Vlaamse aanwezigheid zijn. Het project van de AB voorziet trouwens in taalgemengdheid, met drie partners: de tweetalige vzw Volta, de vzw Brussels Expo (Stad Brussel) en de AB", aldus Dalle.

Dalle verwacht niet dat er een doorbraak komt in het dossier vóór de verkiezingen. "Nadien moeten de verschillende partijen rond de tafel zitten: Beliris, de federale overheid, het Brusselse Gewest, de Stad Brussel, de Vlaamse Gemeenschap en de Ancienne Belgique".

Erfpachtovereenkomst
Ter herinnering: de Ancienne Belgique was de eerste om een nieuwe culturele bestemming voor te stellen voor het Amerikaans Theater, dat sinds het vertrek van de VRT in 2012 een sluimerend bestaan leidt. De AB wil de theaterzaal omvormen tot een heuse concertzaal. Daarvoor is evenwel een budget van 25 miljoen euro nodig.

Donderdag bleek dat ook de Stad Brussel een cultureel project heeft voor het Amerikaans Theater, een relict van Expo '58. "We zijn bereid om vijf miljoen euro te investeren om er een concertzaal met 1.110 plaatsen van te maken", aldus schepen van toerisme Close. Close wil dat de Stad Brussel een erfpachtovereenkomst afsluit met de eigenaar van het gebouw, de Regie der Gebouwen, in ruil voor die investering. In zijn ogen is de Ancienne Belgique dan niet meer dan een bevoorrechte partner, die voorrang krijgt bij het huren van de zaal.

Momenteel huurt de Stad Brussel er kantoorruimte voor twee vzw's: Brussels Expo en Brussels Major Events. Ook de kraampjes van Winterpret worden er gestald. De stad betaalt daarvoor een jaarlijkse huurprijs van 50.000 euro.

Debaets: 'Amerikaans Theater moet Cité de la Musique worden'
"Het Amerikaans Theater, jarenlang het vlaggenschip van de VRT, moet een culturele uitstraling behouden waar zowel ruimte is voor tweetalige als Vlaamse initiatieven", zegt Brussels parlementslid en gemeenteraadslid Bianca Debaets. “Dit project moet er voor alle Brusselaars zijn”, zegt Debaets.

Ze vindt bovendien dat Brussel zich moet laten inspireren door de Cité de la Musique in Parijs. "Het Parijse Cité de la Musique gaf een nieuwe impuls aan de wijk La Villette, vroeger een buurt van slachthuizen. Een dergelijke invulling voor het Amerikaans Theater zou voor Debaets zo er een nieuwe cultuurstek van maken voor Brussel, waar verschillende cultuurhuizen, onder impuls van de AB, samen projecten ontplooien.".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement