Hamza Fassi-Fihri (CDH)

| Oppositieraadslid Hamza Fassi-Fihri (CDH) wil het stadsbestuur geen blanco cheque geven zonder de nodige transparantie.

Stad veegt tekort van 1,8 miljoen euro bij vzw onder de mat

EDB
© BRUZZ
28/06/2018

Bij Renobru, een Brusselse vzw die huizen renoveert, is een tekort van meer dan 1,8 miljoen euro vastgesteld. Maar ondanks het gebrek aan transparantie, besliste het College om toch een extra miljoen in de vzw te injecteren. "Men vraagt ons enorme bedragen op te hoesten zonder ook maar één document te tonen", reageert de oppositie verbolgen.

Renobru ontstond in 2005 als “Project X”, een samenwerkingsverband tussen de Stad Brussel en het OCMW. Het sociaal project renoveert sindsdien private woningen van mensen die er de middelen niet voor hebben. Na een reorganisatie in 2015 nam de organisatie ook publieke gebouwen in haar portefeuille op.

Op maandag 11 juni kwam tijdens de gemeenteraad echter aan het licht dat de vzw in 2016 en 2017 met een samengeteld déficit van meer dan 1,8 miljoen euro kampt. Toen werd ook beslist dat deze tekorten vergoed zouden worden door de Stad Brussel en het OCMW.

'Geen enkele jaarrekening gezien'

Maar op maandag 25 juni besliste de gemeenteraad om niet enkel aan het tekort van de voorbije jaren tegemoet te komen. Daarbovenop zal de Stad Brussel een extra miljoen in Renobru stoppen om de kosten van het lopende jaar te dekken.

Dat was een brug te ver voor Hamza Fassi-Fihri (CDH), die dan ook tussenkwam op maandag. “Het grootste probleem heb ik met het gebrek aan transparantie. Men vraagt ons enorme bedragen op te hoesten zonder ook maar één document te tonen. Wij hebben geen enkele jaarrekening gezien, geen enkel budgetplan,” zegt Fassi-Fihri aan BRUZZ.

Fassi-Fihri betwijfelt dan ook of alles wel correct verlopen is. “In 2017 werden er slechts 25 woningen gerenoveerd, terwijl dat er in 2010 nog 157 waren. Maar toch zijn er ondanks de verlaagde activiteit meer kosten. Bovendien zou er sinds 2015 een beheersplan zijn, dat we ook nog niet hebben gezien. Moet een beheersplan er niet net voor zorgen dat de kosten gedrukt worden?”

Schandaalsfeer

Ook Bart Dhondt (Groen) is niet te spreken over het gebrek aan transparantie. Hij hekelt de flauwe reactie van burgemeester Close. “Hij zegt wel dat alles in orde zal komen, maar weigert elke vraag te beantwoorden. Op dit moment weet niemand waar het probleem zich bevindt en zo zal Renobru ook niet uit zijn fouten kunnen leren. Dat creëert – opnieuw – een schandaalsfeer,” vertelt Dhondt aan BRUZZ.

Jérôme Jolibois (Ecolo), sinds maart bestuurslid bij Renobru, voegt daaraan toe dat er foute beslissingen zijn genomen in het verleden. Volgens Jolibois zouden er in het verleden ook werken zijn uitgevoerd waarvoor geen toelating was. Vertragingen op bepaalde werven zouden ertoe geleid hebben dat bepaalde subsidies niet meer toegekend worden. Volgens Jolibois zal een financieel evenwicht pas voor 2020 zijn.

Meer duidelijkheid in september

Hoewel zowat de voltallige oppositie vroeg om de stemming uit te stellen tot op het ogenblik dat de jaarrekeningen boven water komen, wilde Close geen tijd verliezen en werd de extra begroting gewoon goedgekeurd. “Hij belooft meer cijfers in september. Ik vraag me af waarom we die nu niet kunnen inkijken?” aldus Fassi-Fihri.

“Ik ga het hier niet bij laten,” klinkt het strijdvaardig bij Fassi-Fihri. “Het is niet normaal dat wij beslissingen moeten nemen over budgetten waar we nooit een rekening van hebben gezien. Dat is volgens mij niet legaal en dat ga ik proberen bewijzen. Van zodra dat kan, probeer ik de beslissing ongeldig te laten verklaren,” aldus Fassi-Fihri.

In de jaren waarin de tekorten werden opgelopen, stonden Yvan Mayeur (PS) en Pascale Peraïta (PS) aan het hoofd van respectievelijk de Stad Brussel en het OCMW. Toch laat Mayeur op donderdag aan La Capitale alvast weten dat er geen sprake was van wanbeheer bij Renobru in de periode dat hij voorzitter was van het OCMW. Die functie behield hij tot in 2013. “Na deze datum heb ik me niet meer beziggehouden met deze vzw,” laat hij nog optekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , vzw , Renobru , Project X , Philippe Close , Bart Dhondt , Hamza Fassi-Fihri

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni