Bravvo is de preventiedienst van de Stad Brussel.

Opnieuw commotie over Brusselse stads-vzw

VT
© BRUZZ
10/05/2018

Er is opnieuw commotie ontstaan rond een Brusselse vzw. De directie van de vzw Bravvo ontslaat vier medewerkers omwille van vermeende fraude. De medewerkers beschuldigen de directie op hun beurt van wanbestuur. Ze spreken over een ‘angstcultuur’ en discriminatie.

De bal ging aan het rollen toen er bij Bravvo, de vzw die instaat voor veiligheidspreventie van de Stad Brussel, vier medewerkers ontslagen werden bij het centrum Avveroès, in Laken.

Gesjoemel

Ze worden beschuldigd van gesjoemel met financiën. Zo zou er 400 euro uit de boekhouding verdwenen zijn en zouden de medewerkers abnormaal hoge reiskosten aangerekend hebben. Dat schrijft de RTBF.

De vakbond vindt de ontslagen onterecht. “Het gaat hier om 400 tot 500 euro per persoon, bovendien hebben deze mensen twee jaar lang zonder coördinator gewerkt,” zegt Mathieu Verhaeghen van ACOD aan BX1. De vakbond overweegt om naar de rechtbank te stappen om de ontslagen aan te vechten.

Wanbeleid

De directie wordt op haar beurt beschuldigd van wanbeleid en discriminatie. “De mensen hebben schrik om naar het werk te komen,” zegt een bron aan BX1. Bovendien zou de directie gediscrimineerd hebben bij het aanwerven van nieuw personeel. Dat blijkt uit een e-mail die BX1 in handen kreeg, waarin staat dat er voor een bepaalde functie “liefst een meisje van niet-Maghrebijnse origine” gezocht wordt.

Bravvo e-mail discriminatie

"Liefst een meisje van niet-Maghrebijnse origine," staat er onderaan de mail te lezen.

De vzw laat aan de RTBF weten dat het gaat om een "onhandige communicatie" en dat het niet discriminerend bedoeld was. "Wij zetten in op een mix van mannen en vrouwen van verschillende culturele en sociale achtergronden in onze teams," aldus de woordvoerster.

'Schandalige praktijken'

Ecolo-Groen reageert alvast met verstomming op de gelekte e-mail. “Het gaat om schandalige en onaanvaardbare praktijken,” zegt gemeenteraadslid Zoubida Jellab. “Wij verwachten een grondig onderzoek naar de aanwervingspraktijken van de vzw en verwachten ook een sterk signaal van de Stad Brussel tegen elke vorm van discriminatie."

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was niet bereikbaar voor commentaar.

Twaalf jaar geleden vroeg de toenmalige Brusselse oppositie overigens al om een doorlichting van Bravvo, maar toen besliste het stadsbestuur om daar niet op in te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , vzw , Bravvo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni