Brussel wil buurtconflicten oplossen via bemiddeling: 'Beter dan gerechtelijke procedures'

© Bravvo

Bravvo, de preventiedienst van de Stad Brussel, lanceert een sensibiliseringscampagne rond het oplossen van buurtconflicten via de lokale bemiddelingsdienst. "Met de campagne willen we erop wijzen dat de vier lokale bemiddelaarsters van Bravvo op elk moment klaar staan om de communicatie en dialoog tussen buren in goede banen te leiden," zegt burgemeester Philippe Close (PS).

Met flyers, posters en persoonlijke ontmoetingen in verschillende Brusselse wijken (het stadscentrum, de Marollen, de Antwerpsesteenweg, Laken Centrum en de Modelwijk) wil Bravvo inwoners informeren over de gratis bemiddelaarsaanvragen bij burenruzies.

"Spanningen tussen buren horen bij het stadsleven. We moeten leren elkaar op tijd aan te spreken, onze goede wil te tonen, om te voorkomen dat spanningen ontaarden in een onderhuids of oncontroleerbaar conflict," zegt Close.

Inwoners kunnen bij burenruzies gratis terecht bij vier lokale bemiddelaars. Die luisteren eerst naar de uitleg van de aanvrager over de situatie. Dan proberen ze een afspraak te maken met de andere betrokkene om zijn versie van de feiten te horen en bemiddeling voor te stellen. Als beide partijen ermee instemmen, wordt er een eerste bijeenkomst geregeld om een oplossing te vinden die iedereen tevredenstelt.

Met de campagne wil Bravvo mensen aanmoedigen om contact op te nemen zodra er spanningen zijn. "We willen de mensen laten weten dat we er zijn en dat ze zo snel mogelijk contact met ons moeten opnemen," benadrukt Nurinnisa Balci, lokaal bemiddelaarster van Bravvo in de Noordwijk. “Goede bemiddeling biedt een snellere en duurzamere oplossing dan gerechtelijke procedures. Het is namelijk bewezen dat een overlegde oplossing een situatie beter tot rust brengt dan een slecht proces met een winnaar en een verliezer." Ook de lokale politie wordt daarom gesensibiliseerd om inwoners eerst door te verwijzen naar de plaatselijke bemiddelingsdiensten voordat ze een klacht indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?