Stadsbestuur en oppositie vergaderen opnieuw over mandatenkadaster

Woensdagmorgen vergadert het Brusselse stadsbestuur met de oppositie over een nieuwe versie van het mandatenkadaster. Die moet de foute versie die vorige vrijdag werd gepubliceerd vervangen. Over de publicatiedatum heerst nog onduidelijkheid. "Pas wanneer de oppositie het document goedkeurt, zal het ook gepubliceerd worden", aldus Wafaa Hammich, woordvoerster van toekomstig burgemeester Philippe Close (PS). 

Het regende afgelopen weekend klachten na de eerste publicatie van het Brusselse mandatenkadaster. Heel wat politici zagen hun naam achter vergoedingen verschijnen die ze nooit hadden ontvangen of werden in verband gebracht met organisaties waar ze nooit voor hadden gewerkt.

Het mandatenoverzicht moest een eerste stap zijn in de goede richting naar totale transparantie in de de Brusselse politiek, maar die vertrouwensoperatie begon dus met een valse noot. Woensdag komen stadsbestuur en oppositie opnieuw samen om tot een tweede en juistere versie te komen.

“Woensdag zal het stadsbestuur de nieuwe versie aan de oppositie voorleggen. Daarna krijgen zij nog de tijd om aanpassingen door te voeren alvorens het document ook bij het grote publiek bekend zal worden gemaakt”, aldus Wafaa Hammich, woordvoerster van toekomstig burgemeester Philippe Close (PS). 

Samusocial

Eind mei kwam aan het licht dat de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial zitpenningen gekregen hebben voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Dat kostte de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro. Yvan Mayeur (PS) en Pascal Peraïta (PS) moesten op donderdag 8 juni opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?