Staking Molenbeekse agenten: 'Federaal doet wat het kan'

© VRT

"Vanuit het federale niveau doen we wat we kunnen om de werking van de lokale politiezone Brussel-West, waar Molenbeek deel van uitmaakt, te ondersteunen", zegt de woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). De interventiedienst van de zone Brussel-West meldde zich donderdagnacht collectief ziek om de hoge werkdruk aan te klagen. De ochtendploeg deed vanmorgen hetzelfde

Jambons woordvoerder toont alle begrip voor de zware werkdruk in Brussel-West. "Iedereen is zich daarvan bewust", zegt hij. "Dankzij het Kanaalplan is een contingent van 50 mensen vanuit de federale politie ter versterking van de lokale zone gekomen, al spreekt het voor zich dat die 50 mensen ook niet altijd beschikbaar zijn."

De woordvoerder wijst er verder wel op dat de lokale zones de verantwoordelijkheid zijn van de lokale autoriteiten. Eind december had de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans gepleit voor een herziening van de federale dotaties voor de politiezones. Verhoudingsgewijs krijgt Brussel-West de laagste federale dotatie van alle Brusselse zones.

Schepmans wees er toen op dat de verdeelsleutel gebaseerd is op bevolkingcijfers uit 2001. Bij Jambon is te horen dat er geen sprake is van een herziening. "Die dotatie is maar een van de hefbomen waarover de lokale zones beschikken, en die ligt structureel verankerd. Het is onmogelijk daar op korte termijn wijzigingen aan aan te brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?