Standard & Poor’s prijst Brussels Gewest opnieuw

© BRUZZ
29/07/2017

In zijn recentste halfjaarlijkse rapport van juli 2017 prijst kredietbeoordelaar Standard & Poor’s het Brussels Gewest alweer voor zijn 'zeer sterke financiële beheer', laat bevoegd minister Guy Vanhengel (Open VLD) weten. “Het rapport bevestigt dat wij het op het gebied van financieel en begrotingsbeheer nog steeds zeer goed doen”, reageert Vanhengel.

Het rapport van het ratingbureau S&P voor juli begint als volgt: “Volgens ons behoudt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een héél efficiënt financieel beheer en een zeer gunstige liquiditeitspositie."

Het bureau bevestigt de ‘AA-langetermijnrating’ van het Brussels Gewest. En omdat verwacht wordt dat de strenge begrotingsprestaties en beperkte tekorten (na kapitaalrekeningen) zullen worden volgehouden in 2017-2019, gaat het om ‘AA met stabiele vooruitzichten’.

In de visie van Standard & Poor's maakt het strakke financiële beheer het mogelijk om de geplande hoge investeringen voor 2017-2019 te behouden, de opstapeling van de schuld te beperken en de gunstige liquiditeitspositie aan te houden.

S&P motiveert haar nieuwe positieve evaluatie op basis van "sterke politieke en beheerskwaliteiten, betrouwbare budgettering, voorzichtig en gesofisticeerd schuldbeheer, zeer efficiënt en geoptimaliseerd liquiditeitsbeheer en de strakke monitoring van de instellingen die verbonden zijn met het Gewest." Dit laatste gaat dan over instellingen zoals de MIVB, Net Brussel, Actiris en het Brussels Instituut voor het Milieubeheer.

De belangrijkste ratingfactoren zijn ongewijzigd in vergelijking met het rapport van januari 2017.

De beoordeling van S&P is belangrijk, omdat zij bepaalt aan welke voorwaarden het Gewest kan lenen op de kapitaalmarkt. “Met deze rating kan de kapitaalmarkt verzekerd worden en zijn er zodoende weinig of geen risico’s verbonden aan investeren in het Brussels Gewest”, zo besluit minister Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni