20180208 FLITS DEMULLIER BRUZZ ACTUA 1603

| Het is dankzij Luc Demullier dat de N-VA bestaat in Sint-Agatha-Berchem: hij dweilde er elke deur af om zijn partij te "verkopen."

Sterkhouder Luc Demullier stapt uit N-VA

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
14/02/2018

Luc Demullier (56), oud-hoofdredacteur van Het Volk en een van de bekendere Brusselse N-VA’ers, heeft zijn ontslag ingediend bij de partij. De man die in Brussel meer naamstemmen kreeg dan Karl Vanlouwe en Johan Van den Driessche trok er de stekker uit na interne onenigheid.

“Ik ben uit de partij gestapt omdat ik de tegenwerking binnen mijn afdeling kotsbeu was. De pesterijen hielden niet op,” zegt Demullier. “In de afdeling KGB (Koekelberg, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem) zijn velen voor mij vertrokken: de voorzitter, de penningmeester, de secretaris ...

De tegenwerking van verschillende mensen is te linken aan één man: Karl Vanlouwe (Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator, en voormalig voorzitter van N-VA in Brussel, red.).”
De afdeling KGB was van meet af aan een gedwongen huwelijk.

Bij de vorige verkiezingen werd een intergemeentelijke afdeling opgericht. Oorspronkelijk om met de drie gemeenten samen sterker te scoren. “We hebben achteraf getracht om autonoom als Sint-Agatha-Berchem verder te werken, maar dat stond eerst Karl Vanlouwe, en later met hem het hoogste niveau (partijsecretaris Louis Ide, red.), niet toe. Gezien de grote groei van leden in Berchem, zouden Koekelberg en Ganshoren met een habbekrats overblijven.”

“Verder had ik de hoogste penetratiegraad van de negentien gemeenten van Brussel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, wat tot jaloezie leidde. Ik behaalde in Berchem een raadszetel, Vanlouwe in zijn gemeente niet.”

"Ik heb geapprecieerd wat Demullier gedaan heeft voor de N-VA in Sint-Agatha-Berchem. Maar de lokale afdelingen waren en zijn te klein om apart te werken."

Vlaams Parlementslid voor N-VA Karl Vanlouwe

karl vanlouwe

Geen compensaties

Demullier scoorde zeer goed toen de N-VA voor het eerst apart opkwam in Brussel. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde hij meteen 280 stemmen in Berchem; Karl Vanlouwe, in Ganshoren, 238.

Voor N-VA was Demullier zelfs de onvolprezen kroonprins, met 2.965 stemmen in de Kamerverkiezingen in 2014, weliswaar een niet verkiesbare plaats - en ‘maar’ de Kamer. Hij was zo de populairste kandidaat op een Nederlandstalige Kamerlijst in Brussel.

Ter vergelijking: Brusselaars Karl Vanlouwe en Johan Van den Driessche haalden minder voorkeurstemmen op hun lijsten. Zelf minister Johan Van Overtveldt haalde als Europees lijsttrekker minder stemmen in het Brussels Gewest.

“Ik stond op één voor de Kamer. Dat is voor een Vlaming geen verkiesbare plaats en dus campagne voeren tegen de stroom in,” zegt Demullier. Benjamin Dalle (CD&V) en Thomas Ryckalts (Open VLD) hebben daar compensaties voor gekregen. Daar kon ik naar fluiten.”

Aan de kant geschoven

En toen begon de tegenwerking, volgens Demullier. “Karl Vanlouwe deed een boekje over mij open bij mijn oud-werkgevers: parlementsvoorzitter Jan Peumans en staatssecretaris Elke Sleurs (bij wie Demullier telkens woordvoerder was geweest, red.). Zonder succes.”

“Maar op het kabinet van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) werd ik aan de kant gezet: eerst drie maanden thuis vanaf eind juni 2017, dan eind september 2017 aan de deur. Het heeft tot mijn beslissing geleid.”

Dat Demullier de handdoek in de ring gooit, verbaast vriend en vijand. Hij dweilde elke deur in Berchem af om de N-VA te ‘verkopen’. Demullier: “De N-VA bestond niet in Berchem. Ik ben er geboren en zag de gemeente veranderen van een Vlaamse burgemeester, eerst naar een soi-disant tweetalige die Vlamingen ‘duldde’, nu naar een gemeente waar twee Vlaamse schepenen hun ontslag geven.”

“De N-VA uit de grond stampen was geen sinecure. Ik ben met onze ploeg aan deuren uitgemaakt voor racist, fascist, nazist, man die tegen mensen met een handicap is – ik ben zelfs bespuugd, zelfs met een N-VA die in Brussel moet bekennen dat onze situatie anders is dan in Vlaanderen. Je kan als NVA’er in Brussel niet rabiaat zijn. Je kan je Franstalige buurman niet negeren.”

Vlaams parlementslid Vanlouwe reageert verbaasd op de aantijgingen: “Ik zal geen steen werpen naar Demullier. Maar bijzonder actief is hij nooit geweest. Zijn ontslag heeft te maken met het feit dat hij zelf is opgestapt toen hij geen werk meer had (vanaf eind september bij het kabinet Demir, red.).”

“Ik heb geapprecieerd wat hij gedaan heeft voor de N-VA in Sint-Agatha-Berchem. Maar de lokale afdelingen waren en zijn te klein om apart te werken. Dat heeft het bestuur beslist. Vandaag hebben we jonge kandidaten voor KGB klaarstaan. We zullen in maart met alle lokale afdelingen in Brussel onze kandidatenlijsten bekendmaken.”

Of Luc Demullier het politieke toneel definitief verlaat, wil de man nog niet kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni