Iraniërs in Brussel: protest tegen het regime in Iran

| De dood van Mahsa Amini en de protesten in Iran maakten ook in Brussel veel los.

Teheran keurt aanwezigheid van Iraanse opposante Rajavi in Brussel af

© Belga
16/09/2023

Het Iraanse regime heeft zaterdag zijn ongenoegen geuit over de komst naar Brussel vrijdag van Maryam Rajavi, de leidster van de oppositiebeweging Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI). Zij nam het woord tijdens een conferentie naar aanleiding van de betogingen die uitbraken na de dood van studente Mahsa Amini, één jaar geleden.

"Hoe kan de Belgische regering, die claiimt te strijden tegen het terrorisme, een tribune geven aan de leider van de Volksmoedjahedien op haar grondgebied?", zo schrijft Nasser Kanaani, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op X (het vroegere Twitter).

De oprichter van de Volksmoedjahedien, een beweging die verboden is in Iran en door het regime als terroristisch wordt beschouwd, is Massoed Rajavi, de echtgenoot van Maryam Rajavi. Zij leidt de Nationale Raad van Verzet van Iran.

Maryam Rajavi woont in Parijs. Ze nam in Brussel deel aan een conferentie waarbij de deelnemers de eisen herhaalden van de protestbeweging, vooral het einde van het Iraanse theocratisch regime en de oprichting van een republiek volgens het programma van Maryam Rajavi, de gekozen president van de NCRI. Enkele duizenden mensen namen vervolgens deel aan een mars.

De 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw Mahsa Amini overleed op 16 september 2022 nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was aangehouden omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. De dood van Maisa Amini maakte ook in Brussel veel los. Er vonden meerdere protesten plaats en verschillende plekken in de stad werden naar haar vernoemd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni