Ukkel vernoemt tuin aan Engelandstraat naar Iraanse Mahsa Amini

MVDH
14/09/2023

Ukkel zal een terrein van de gemeente gelegen op de hoek van de Engelandstraat en de Sint-Jobsesteenweg omdopen tot de ‘Mahsa Amini-tuin'. De gemeente wil daarmee de jonge vrouw eren die vorig jaar stierf door toedoen van de Iraanse zedenpolitie omdat ze de strikte kledingsvoorschriften in het land had overtreden.

“Op deze manier toont Ukkel haar langdurige steun aan de strijd van Iraanse vrouwen en de strijd voor vrouwenrechten”, schrijft Ecolo Ukkel op X, het voormalige Twitter. "Slechts 2 procent van de straten in de gemeente zijn vernoemd naar een vrouw en Mahsa Amini zal de eerste niet-blanke vrouw zijn.”

Verder komen er ook twee gedenkplaten aan de tuin, één in het Nederlands en één in het Frans, valt te lezen in de nota’s van de Ukkelse gemeenteraad van 7 september. “Mahsa Amini, 2000 - 2022, stierf op 22 jaar in hechtenis nadat zij was gearresteerd omdat zij de strenge Iraanse regels inzake vrouwenkleding zou hebben overtreden door het dragen van wat de autoriteiten omschreven als een ongepaste hijab”, zal daarop te lezen zijn.

Op de dood van Amini volgden al felle protesten en manifestaties tegen het regime die tot vandaag nazinderen. In Brussel werden eerder al onder meer in Sint-Pieters-Woluwe een standbeeld gewijd aan de jonge Koerdische vrouw en draagt het pleintje voor het gemeentehuis van Etterbeek haar naam.

mahsa_amini.jpg

| Een beeltenis van Mahsa Amini in de handen van een betoogster.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni