Plein voor gemeentehuis Etterbeek vernoemd naar Iraanse Mahsa Amini

© Belga - BRUZZ
17/10/2022

Het pleintje voor het gemeentehuis van Etterbeek is maandag symbolisch vernoemd naar Mahsa Amini, de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw die een maand geleden om het leven kwam na haar arrestatie. Op het voorplein werd ook een gedenkplaat en een zeil met daarop een foto van Amini onthuld.

Mahsa Amini werd midden september opgepakt door de religieuze politie, omdat ze de strenge kledingvoorschriften had overtreden. De sluier die ze droeg zou haar haar niet voldoende bedekt hebben.

Volgens ooggetuigen werd de vrouw na haar arrestatie in een politiebusje mishandeld. De politie spreekt dat tegen en stelt dat de vrouw een hartaanval kreeg, terwijl haar familie dat tegenspreekt en zegt dat Amini geen enkele hartkwaal had.

Op initiatief van schepen van Maatschappelijk Welzijn Maryam Matin Far, die zelf van Iraanse afkomst is, herdenkt Etterbeek de jonge vrouw door het voorplein aan het gemeentehuis naar haar te noemen.

De gemeente spreekt zich op die manier uit tegen de structurele onderdrukking van Iraanse vrouwen en toont zich solidair met de vele vrouwen en mannen die voor hun vrijheden strijden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni