Protestacties in Brussel voor situatie in Iran: 'Er heeft zich een revolutie ontketend'

Lis Vanheule
13/10/2022

In Iran zijn al weken protestacties aan de gang sinds een jonge vrouw, Mahsa Amini, om het leven kwam bij een interventie van de 'zedenpolitie', omdat zij haar hoofddoek niet goed zou gedragen hebben. In Brussel vond op 1 oktober al een protestmars plaats, maar vandaag organiseert ook Amnesty International een actie en zaterdag vindt opnieuw een protestmars plaats.

In Iran komen alle lagen van de bevolking op straat om te protesteren tegen het autoritaire Iraanse regime, zo ligt ook de petrochemie industrie plat omdat ook arbeiders protesteren. Maar ook tieners komen op straat om hun ongenoegen te uiten, met als gevolg dat al zo'n 185 jongeren, voornamelijk tussen de 16 en 27 jaar, om het leven zijn gekomen tijdens repressie-acties.

De protesten in Iran vormen de grootste uitdaging voor de Islamitische Republiek sinds de revolutie in Iran van 1979. Met als grootste verschil dat er nu beelden van de protestacties op het internet circuleren en dat er ook internationale steun betuigd wordt via het internet.

Volgens Mona Mir Sattari, onderzoeker aan de Universiteit Saint-Louis gespecialiseerd in mensenrechten, maken net het internet en de media-aandacht het grote verschil: "Wat er onlangs gebeurd is met Mahsa Amini is in Iran dagelijkse kost. Bij haar dood werd beweerd door de politie dat ze een hartaanval had gekregen, maar in de realiteit liep ze een schedelbreuk op en was ze al hersendood voor ze het ziekenhuis bereikt had."

Generatie Internet

"Ik ken ontelbaar gelijkaardige gevallen van jongeren die door toedoen van de politie overleden zijn maar volgens hen 'van een gebouw zouden zijn gesprongen', dat is natuurlijk niet zo. Maar wij zijn 'Generatie Internet' en gelukkig komen al die verhalen nu naar boven en circuleren er beelden van de protestacties online, zodat de rest van de wereld de realiteit van Iran te zien krijgt en die niet in de doofpot gestopt kan worden."

Verschillende politici en beroemdheden, zoals Angèle, knipten een lokje haar af en deelden dat op sociale media om hun solidariteit te tonen met vrouwen in Iran. Die solidariteitsacties worden door sommigen als 'gemakkelijk' en 'weinigzeggend' bevonden, maar volgens Mona Mir Sattari hebben zulke acties wel effect: "Die online acties houden het thema actueel en creëren zichtbaarheid. Natuurlijk is het ook belangrijk dat mensen deelnemen aan offline acties, zoals de actie vandaag op de kunstberg van Amnesty International."

Opnieuw protest

Ook zaterdag vindt opnieuw een protestactie plaats, een mars georganiseerd door allerlei Iraanse organisaties hier in België. Zij organiseerden eerder al zo'n mars, maar hopen nu nog meer volk te lokken: "Het is mooi om te zien dat de verschillende Iraanse organisaties hun krachten bundelen, ondanks hun verschillende politieke overtuigingen. We moeten nu echt ons momentum pakken, want zo kan het in Iran echt niet verder."

Met die protestacties hopen zij internationale sancties af te dwingen, volgens Sattari is het bijvoorbeeld belangrijk dat de bevolking van Iran te allen tijde internetverbinding heeft. Momenteel is in Iran het internet platgelegd door het regime, omdat beelden en informatie zich niet zouden kunnen verspreiden, maar dat zou moeten tegengewerkt worden door internationale instellingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni