Podcast

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): 'Brusselaars zullen uiteindelijk voor Vlaanderen kiezen'

© BRUZZ
27/10/2022
Updated: 27/10/2022 18.14u

"Indien de Vlaamse onafhankelijkheid in 2024 wordt uitgeroepen, zullen de Brusselaars uiteindelijk voor Vlaanderen kiezen," voorspelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken donderdagavond in A La Carte. "Brussel wordt dan de tweetalige hoofdstad van een onafhankelijk Vlaanderen, waarin wij de rechten van de Franstaligen gaan respecteren."

Het is niet het standpunt van zijn partij, maar persoonlijk is Van Grieken overtuigd dat het goed zou zijn om het aan de Brusselaars te vragen. "In dat geval liggen vier scenario's op tafel. Het eerste, waarbij Brussel een Washington DC wordt, doet hij af als "complete flauwekul." Samen met Wallonië lijkt hem "een hoop last, en de verhouding tussen die twee is niet optimaal." Brussel alleen is "financieel niet leefbaar." Dan denkt hij dat "de rest van Vlaanderen een aantrekkelijke bruid is voor de Brusselaars."

Op de vraag of de vroegere slogan "Eigen Volk Eerst" niet vreemd klinkt in een stad met 180 nationaliteiten, antwoordt Van Grieken dat vele oudere, ook Franstalige, Brusselaars denken: 'Hadden wij maar eerder naar het Vlaams Blok en Vlaams Belang geluisterd.' "Vandaag is nog maar een kwart van de Brusselse bevolking van Belgische origine. Ik geloof dat geen multiculturele samenleving kan werken. Wel een multi-etnische: die klok gaan we nooit meer kunnen terugdraaien. Maar dat er een leitkultur moet zijn, lijkt mij de evidentie zelve. Multiculturalisme is eigenlijk diep racistisch, waarin men mensen blijft opdelen op hun afkomst."

"Op een bepaald moment is het misschien tijd om de knoop door te hakken. Ik ben het oprecht beu om vooral aan Waalse kant te moeten smeken om een beetje bevoegdheden te krijgen. Dat Brussel daarbij een risico vormt, is waar. Maar verder doen zoals nu is een schande."

"Wij willen geen chaos. Na de soevereiniteitsverklaring van Vlaanderen nemen wij vijf jaar de tijd om van gemeenschap tot gemeenschap te onderhandelen. En wij hebben een groot hart voor Brussel. Het laatste wat ik zou willen, is dat Brussel en Wallonië in de armoede worden gestort. Solidariteit kan zelfs na de onafhankelijkheid behouden blijven. Maar moet aflopen. Dat is toch niet te veel gevraagd?"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni