20190405 Transparencia protesteert voor Brussels Parlement

| Transparencia protesteert voor Brussels Parlement (archief)

Transparencia steunt ‘geïntimideerd’ PS-lid

KVDP
© BRUZZ
29/04/2019

Maandagochtend protesteert Transparencia voor de deuren van het Brussels Parlement terwijl de parlementsleden een voorstel over transparantie bespreken. Transparencia vreest dat de werking van haar website, die meer transparantie wil bekomen, beknot wordt als het voorstel wordt goedgekeurd. Met de actie willen ze ook PS-parlementslid Emin Özkara steunen, die naar eigen zeggen geïntimideerd wordt omdat hij vindt dat het voorstel niet ver genoeg gaat.

Voor de deuren van het Brussels Parlement wil Transparencia, een burgerbeweging die ijvert voor meer transparantie, maandagochtend een mensenketting vormen, terwijl de parlementsleden in de plenaire vergadering een voorstel over transparantie bespreken.

Volgens Transparencia zal de werking van haar website beknot worden als het voorstel wordt goedgekeurd. Via de website kunnen burgers documenten van overheden aanvragen, maar volgens het regeringsvoorstel over transparantie moeten aanvragers van documenten telkens een kopie van de identiteitskaart opsturen via e-mail, wanneer ze een document aanvragen.

“Daardoor wordt ons platform buitenspel gezet”, zegt Claude Archer van Transparencia. “De regering wil het gebruik van onze website verbieden”, meent Archer.

'Voorstel gaat niet ver genoeg'

In haar protest voor meer transparantie krijgt Transparencia steun van PS-parlementslid Emin Özkara. “Na het schandaal rond Samusocial hebben alle partijen meer transparantie beloofd. Close, toen onze fractieleider, had toen een document ondertekend voor meer transparantie, samen met de andere partijen”, zegt Özkara aan BRUZZ. “Van die beloftes blijft niet veel meer over.” Volgens Özkara gaat de Brusselse PS niet ver genoeg in haar standpunt rond transparantie.

“Zo moeten er sancties komen wanneer een overheid niet ingaat op een vraag naar documenten. Zonder sancties heeft die wetgeving geen zin”, aldus Özkara. “Daarom steunde ik op 5 april een voorstel met sancties.”

'Intimidatie'

Sindsdien wordt Özkara naar eigen zeggen geïntimideerd door bepaalde PS-leden, omdat hij in het transparantiedossier tegen de partijlijn ingaat. “De politieke secretaris van de partij heeft me gevraagd om de tekst met sancties niet te steunen. Van andere parlementsleden van de PS krijg ik constant sms’jes en word ik heel de tijd lastig gevallen”, aldus Özkara.

“Ik word geïntimideerd om van standpunt te veranderen. Het is zo erg dat ik daardoor niet goed meer slaap.” Özkara heeft een e-mail gestuurd naar partijvoorzitter Elio Di Rupo om de intimidatie aan te klagen.

Maandag zal Özkara een amendement indienen dat ingaat tegen de partijlijn. “We moeten vooruitgaan met transparantie. Sinds Samusocial vragen burgers de rekening, en terecht.” Door voor het Brussels Parlement te protesteren, wil Transparencia Emin Özkara steunen.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid? , Transparantie , Transparencia , emin ozkara

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni