Ultiem plan om Uplace te redden

© Uplace
| Uplace komt vlak naast de nu al verzadigde Ring.

Na maandenlang geheim topoverleg over het geplande winkelcomplex Uplace ligt een ultiem plan op tafel om het project van de ondergang te redden. Dat bericht zakenkrant De Tijd op vrijdag.

Uplace-topman Bart Verhaeghe wacht op een arrest van de Raad van State over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen, waar Uplace moet komen. Het ziet ernaar uit dat de rechters het plan zullen torpederen. Dan is het definitief over and out.

Met de schaduw van de Raad van State boven het dossier besloot Muyters een bemiddelaar aan te stellen om zowel met Uplace als met de belangrijkste tegenstanders van het omstreden project over een oplossing te onderhandelen.

Het resultaat van de bemiddeling is dat Muyters de regering voorstelt Uplace met een derde te verkleinen. Het geplande hotel wordt geschrapt. De kantoorruimte zou met 70 procent en de winkelruimte met 10 procent verminderen.

Uplace Light

Uplace legt zich neer bij het compromis, ook omdat het beseft dat na jaren strijd niet veel meer te halen valt dan een troostprijs, klinkt het.

"Tijdens de onderhandelingen werd constructief gezocht naar de meest maatschappelijk relevante oplossingen voor de reconversiezone Vilvoorde-Machelen," Dat zegt CEO Jan Van Lancker van Uplace vrijdag naar aanleiding van het plan voor een lightversie van het omstreden winkelcomplex.

"Wij hebben goed geluisterd naar de bezorgdheden van de voor- en tegenstanders van het project, en de nodige aanpassingen voorgesteld", zegt Uplace-CEO Jan Van Lancker in een korte reactie. "De regio kampt met grote maatschappelijke uitdagingen en wacht ondertussen al meer dan 20 jaar op broodnodige vooruitgang, welvaart en groei."

Verdere commentaar geeft Uplace niet.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?