Union des Francophones valt uiteen in de Rand

In Kraainem werkt huidig CDH-burgemeester Dorothée Cardon aan een nieuwe tweetalige lijst met Ecolo, Open VLD en CD&V.

De Franstalige eenheidslijsten in de Vlaamse Rand vechten voor hun voortbestaan. In vier van de zes faciliteitengemeenten valt de unie uit elkaar, en komen Frans- en Nederlandstaligen samen op. Enkel in Wezenbeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode komt men bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog op met een eentalige lijst.

De Union des Francophones (UF) heeft de afgelopen twintig jaar zijn stempel gedrukt op de verkiezingen in de Vlaamse Rand door de Franstalige stemmen te verenigen. Het leverde de partij heel wat verkozenen op in de Vlaamse randgemeenten, maar het bracht de partij ook al vijf legislaturen op rij een Vlaams parlementslid.

Daar lijkt met de op til zijnde gemeenteraadsverkiezingen verandering in te komen. In vier van de zes faciliteitengemeenten valt de unie uit elkaar, schrijft La Libre donderdag.

Geen plaats voor stemmenkanon

Zo wil in Linkebeek een deel van de uittredende verkozenen niet meer op dezelfde lijst staan als Damien Thiéry (MR), met 1.232 (van de 3.024) stemmen in 2012 nochtans het absolute stemmenkanon. Hij was tot 2015 ook waarnemend burgemeester van de gemeente, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigerde hem te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Het was Valerie Geeurickx die uiteindelijk de sjerp toegewezen kreeg. Zij en twee van haar drie schepenen, Yves Ghequière en Pasquale Nardone, willen nu met een eigen lijst opkomen.

In Drogenbos vormen Groen en Ecolo een tweetalige lijst en breken de groene partijen zo de Franstalige eenheid. De Franstalige schepenen in Wemmel krijgen dan weer een plek toebedeeld op de Lijst van de Burgemeester van Walter Vansteenkiste.

Défi blijft proberen

In Kraainem komt de tweetalige en internationale partij Kraainem Unie, die al vier verkozenen heeft, opnieuw met een lijst in oktober. Daarnaast is huidig CDH-burgemeester Dorothée Cardon een nieuwe tweetalige lijst aan het vormen met Ecolo, Open VLD en CD&V. Défi-voorzitter Olivier Maingain probeert volgens de krant wel nog een eentalige lijst op poten te zetten.

De UF krijgt wel nog een kans in Wezenbeek-Oppem met een lijst rond huidig burgemeester Frédéric Petit (MR). Ook in Sint-Genesius-Rode gaat Pierre Rodin (CDH) op zoek naar een nieuw mandaat als burgemeester met een Franstalige lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?