Het collectief stop5G.be protesteert in Brussel in januari 2021 tegen de uitrol van het 5G-netwerk, nodig is voor supersnel internet

| Het collectief stop5G.be protesteert in Brussel in januari 2021 tegen de uitrol van het 5G-netwerk, nodig is voor supersnel internet.

Van Achter (N-VA): 'Vlaanderen neemt actie, Brussel organiseert een burgerpanel'

© Belga
27/04/2021

Voor N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter neemt de druk op de te strenge Brusselse stralingsnormen verder toe, nu de Vlaamse regering de stralingsnormen versoepelt om de uitrol van 5G te vereenvoudigen. Van Achter legt de verantwoordelijkheid bij Brussels Ecolo-minister Alain Maron en vraagt zich af welk standpunt Ecolo zal innemen tijdens het burgerpanel over 5G.

Ze wijst erop dat zonder aanpassing van de stralingsnormen in Brussel de uitrol van 5G onmogelijk wordt. Ook telecomwaakhond BIPT wees in het verleden al meermaals op de nood om de Brusselse stralingsnormen te verhogen. De komende weken zitten Brusselse parlementsleden samen met 45 Brusselaars die geloot werden en een aantal experts om over 5G te debatteren. Na deze debatten moet het burgerpanel een advies formuleren over de richting die het uit wil met 5G in Brussel.

"Laat ons een kat een kat noemen", reageert Cieltje Van Achter. "Ecolo heeft in Brussel stelselmatig de desinformatie over 5G gevoed. Een paar maanden geleden nog verspreidde de Ecolo-afdeling van Sint-Agatha-Berchem artikels over hoe 5G de gezondheid, de privacy en zelfs lokale werkgelegenheid zou schaden. Dat is complete quatsch natuurlijk. Het zijn echter dit soort desinformatiecampagnes die ertoe geleid hebben dat we in Brussel te kampen hebben met een grotere scepsis tegen 5G". De internationaal aanbevolen norm is 50 keer minder streng dan de Brusselse, merkt de N-VA'ster nog op.

"We staan nu aan de vooravond van de start van een burgerpanel over de uitrol van 5G in het Brussels parlement. Dit burgerpanel komt er op vraag van Ecolo. Ik ben dan ook heel benieuwd welke standpunten over 5G en de Brusselse stralingsnormen Ecolo zal innemen tijdens de debatten met Brusselaars over dit belangrijk thema. Minister Maron heeft al te kennen gegeven om rekening te houden met de conclusies van het burgerpanel. Zal Ecolo een bocht nemen over de uitrol van 5G in Brussel? Dat lijkt wel de hamvraag voor dit panel", besluit Cieltje Van Achter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni