Van Berlaer: 'Djalali laat de moed erg zakken'

© BRUZZ
| VUB-rector Caroline Pauwels en Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB.

Tientallen hooggeplaatste academici betuigen hun steun aan de terdoodveroordeelde Iraanse gastdocent. Dat doen ze met een brief en een actie aan de Iraanse ambassade aanstaande donderdag. Zondagavond raakte bekend dat de advocaat van Djalali nooit in beroep is gegaan tegen de veroordeling van de Iraanse rechter, waardoor zijn terdoodveroordeling dichterbij komt.

In een brief betuigt een groot aantal rectoren en voorzitters van universitaire raden van bestuur hun solidariteit met de terdoodveroordeelde Iraans-Italiaanse gastdocent Ahmadreza Djalali. De brief is inmiddels ondertekend door ruim vijftig rectoren, voorzitters van academische koepelorganisaties en universitaire raden van bestuur. Onder andere Caroline Pauwels, rector van de VUB en Luc Sels, rector van de KU Leuven ondertekenden de brief.

Daarnaast voert de VUB aanstaande donderdag om 18.00 uur actie met mensenorganisatie Amnesty International. De organisaties komen samen aan de Iraanse ambassade om 18.00 uur. Wat ze daar precies zullen doen, wordt in de aankomende dagen verder concreet gemaakt.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blijft de zaak opvolgen. Hij pleit voor een afschaffing, of desnoods tijdelijke stopzetting, van de doodstraf. “We volgen deze zaak al vanaf het begin nauwgezet op, en werken daarbij ook samen met onze ambassade in Iran, de Zweedse ambassade en andere EU-diplomaten in Iran,” zegt John Hendrickx, woordvoerder van de minister. “We blijven aandringen op een eerlijk proces.”

Gerlant Van Berlaer, collega van Djalali, benadrukt dat "we niet moedeloos mogen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?