Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Minister van Justitie in de ferderale regering van Alexander De Croo

| Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee.

Van Quickenborne: '19 gemeenten en 6 politiezones is niet werkbaar’

GR
© BRUZZ
21/12/2020

In een interview met de Franstalige krant L’Echo heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zich uitgelaten over de politieke structuur van Brussel. Van Quickenborne is bereid om van Brussel een autonome regio te maken, maar dan moet die volgens hem wel vereenvoudigd worden, waarbij de 19 gemeenten best samensmelten tot een geheel. "Alleen dan kan je in crisissituaties snel en efficiënt ingrijpen."

Tijdens de federale regeringsonderhandelingen wilde N-VA-voorzitter Bart De Wever samen met de PS tot een akkoord komen over een confederale staatsstructuur. Dat mislukte, maar PS-voorzitter Paul Magnette gaf daarna in interviews wel te kennen dat hij voorstander is van een België met vier regio’s.

’Gaan voor één sterk Gewest’

De Open VLD is dat idee wel genegen, blijkt uit een gesprek dat de Franstalige krant L’Echo had met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Die gaat uit van een gedecentraliseerd model naar Zwitsers voorbeeld, met sterke autonome regio's.

Maar daarvoor moet er in Brussel wel wat veranderen. “De politieke structuur met 19 gemeentes en 6 politiezones is niet werkbaar. Dat geldt ook voor de aparte vertegenwoordiging van de gemeenschappen in de hoofdstad met de VGC en de Cocof. Het maakt efficiënt besturen moeilijk. Het zou daarom beter zijn om voor één sterk gewest te gaan, met een burgemeester aan het hoofd van de stad. In crisissituaties kan er dan sneller gehandeld worden, net zoals dat het geval is in grootsteden als Parijs en New York.”

Vlaamse versus kosmopolitische stad

Het versterken van het Gewest betekent ook het overhevelen van bevoegdheden. En dat is een heikel punt voor de Vlaamse beweging. Die waarschuwt al langer dat de Nederlandstalige Brusselaar op die manier zijn hoofdstad zal verliezen.

“Er zijn in dat verhaal twee standpunten. Dat van de Vlaamse beweging die vreest haar grip op de stad te verliezen en de mensen die zeggen dat Brussel niet langer kunnen bestempelen als een Vlaamse, of Franstalige stad. Die, weliswaar kleinere groep, gaat uit van een kosmopolitische stad.”

“Van welk uitgangspunt je ook vertrekt, het is vooral belangrijk om de stabiliteit terug te brengen. De regio’s meer verantwoordelijkheid geven kan daarbij helpen. Maar het federale niveau moet wel een steunpilaar blijven. Onze partij wil bijvoorbeeld de financiering van de sociale zekerheid daar houden,” aldus de minister nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Vincent Van Quickenborne, politieke structuur Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni