Van Reybrouck: 'Burgerpanel goede zaak'

© Saskia Vanderstichele

Niks dan lof van David Van Reybrouck over het burgerpanel, dat binnenkort het Brussels parlement adviseert over mobiliteit. “Vooral dat het parlement er sowieso mee aan de slag gaat, stemt me blij." Wel waarschuwt hij ervoor het niet bij deze ene keer te laten.

Van Reybrouck is de auteur van Tegen Verkiezingen, waarin hij een lans breekt voor een democratie via loting. Verkozen beleidsmakers hebben nu last van verkiezingskoorts, waardoor ze te weinig beslissingen nemen die het algemeen belang ten goede komen. Bij gelote politici ligt dat anders.

Hij is dan ook verheugd te merken dat het Brussels parlement volgende maand met een geloot burgerpanel start. Ook over de manier waarop dat gebeurt, is hij enthousiast. “Ze werken volgens de regels van de kunst,” zegt Van Reybrouck aan BRUZZ. “Een ruime loting met schriftelijke uitnodigingen zorgt voor een brede rekrutering. Ook de manier waarop men de debatten organiseert, zit goed. Eerst twee halve dagen voorbereiding, en dan één weekend lang het zware werk.”

Dat de voorstellen sowieso naar het parlement gaan, is heel belangrijk, aldus Van Reybrouck. “Er is politieke opvolging,” zegt hij. “Dat geeft het burgerpanel het nodige gewicht.”

Ook de keuze voor het onderwerp mobiliteit is volgens Van Reybrouck een schot in de roos. “Het is onderwerp waar veel burgers wakker van liggen, en iedereen heeft er mee te maken. En omdat de gelote burgers geen achterban hebben, kunnen zij betere oplossingen bedenken dan verkozen politici.”

Als tip geeft Van Reybrouck nog mee het niet bij deze ene keer te laten. “Een eenmalige loting is niet interessant. Daarom kan het parlement maar beter op korte termijn aangeven dat ze dit opnieuw gaan doen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?