Vanhengel: ‘N-VA is niet geschikt om Brussel te besturen’

© Bart Dewaele
| Guy Vanhengel: "We moeten Brussel benaderen als grootstad om de problemen op te lossen."

"De N-VA is niet in staat om Brussel te besturen, aangezien ze Brussel niet als gewest wil." Dat zegt de Brusselse minister van Financiën en kopstuk van Open Vld in het Brussels Gewest Guy Vanhengel zaterdag in L'Echo. Hij reageert zo op Didier Reynders, de Brusselse MR-topman, die vorige week verklaarde dat hij bereid is om met de N-VA samen te werken in Brussel.

Met die uitspraak reageert Vanhengel op Didier Reynders, MR-vicepremier en voorzitter van de Brusselse afdeling, die eerder deze maand aangaf dat hij het wél ziet zitten om met N-VA in zee te gaan, als die partij na de verkiezingen incontournable zou blijken.

Volgens Vanhengel is het grootste probleem dat de N-VA niet achter het idee van Brussel als zelfstandig gewest staat. “We moeten Brussel als grootstad zien om de problemen op te lossen,” zegt hij.

Opmars

De Vlaams-nationalisten maken in de peilingen een stevige opmars in het hoofdstedelijk gewest. Als de kiezer bij de gewestverkiezingen in 2019 in het stemhokje ook echt zo stemt, wordt N-VA bij de regeringsvorming moeilijk te omzeilen aan Vlaamse kant.

MR gaf al aan met de N-VA te willen samenwerken, om problemen op vlak van mobiliteit aan te pakken. Reynders verwijst naar de samenwerking tussen beide partijen in de federale regering. "We zijn erin geslaagd om het institutionele aan de kant te schuiven en met de N-VA samen te werken op het socio-economische."

Vanhengel hekelt dan weer de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en minister Jan Jambon (N-VA). “Het discours en de houding van de N-VA begint meer en meer op die van het Vlaams Belang te lijken,” zegt hij. "Het wordt steeds moeilijker om dat als liberaal te ondersteunen.”

Ook Défi wil niet

Ook Défi-voorzitter Olivier Maingain heeft al gezegd niet met de N-VA te willen regeren. "De partijen die met N-VA een bestuursakkoord willen ondertekenen, zullen ons niet in de meerderheid hebben," zei hij. Tegelijk lijkt hij een regering met twee meerderheden - één met N-VA en één met Défi - niet uit te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?