Johan Van den Driessche (lijsttrekker Brussel-Stad) en voorzitter De Wever

In een nieuwe peiling is N-VA voor het eerst groter dan het CDH in Brussel. De PS lijkt dan weer aan een remonte toe. Bij een vorige peiling was de socialistische partij gekelderd tot 12 procent. Vandaag behaalt de PS opnieuw 17,6 procent en zou ze opnieuw de grootste partij worden.

Dat blijkt uit de peiling in opdracht van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL-tvi en Le Soir.

Défi iets gedaald in Brussel

Na de wedijverende MR en PS klokt Défi in Brussel af op 15,8 procent, een stukje lager dan de 18 procent vorige keer. Ecolo haalt 12,8 procent van de stemmen, de PTB/PVDA 7,9 procent.

CDH zakt nog verder weg in vergelijking met de 5,8 procent van vorige keer en flirt nu met de kiesdrempel van 5 procent. Onder de Vlaamse partijen in Brussel is N-VA met voorsprong de grootste met 6,1 procent van de stemmen.

De Wever populairste politicus

N-VA blijft in Vlaanderen de grootste partij met iets minder dan 30 procent. Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalisten, is de populairste politicus. Mochten er op dit moment verkiezingen worden gehouden dan zou N-VA 29,5 procent van de stemmen halen, drie procent minder dan bij de stembusgang van 2014.

De tweede grootste partij, CD&V, volgt al op ruime afstand met 14,1 procent, een terugval van meer dan vier procent in vergelijking met het resultaat in 2014. Groen bevestigt zijn opmars en sluit de Vlaamse top drie met 13,2 procent.

In de achterhoede zien ook de Vlaamse liberalen van Open VLD hun stemmenaantal teruglopen. In de nieuwe peiling zou de partij van Gwendolyn Rutten nog op 12,2 procent uitkomen.

Ook SP.A, dat bij de verkiezingen van 2014 nog 14 procent van de stemmen haalde, ziet het aantal kiezers ferm teruglopen. De partij voelt met 10,9 procent de hete adem van het opnieuw aan populariteit winnende Vlaams Belang, dat zou afklokken op 10,2 procent. PvdA haalt net de kiesdrempel met 5,5 procent.

MR aan kop in Wallonië

In het zuiden van het land blijft de MR wel de grootste partij, met 22,1 procent van de stemmen. De PS volgt in Wallonië op de tweede plaats met 19,5 procent, op de hielen gezeten door de PTB met 18,9 procent. In Wallonië moet het CDH het stellen met 8,3 procent van de stemmen. De nieuwe Waalse regering zou dus geen meerderheid meer halen indien er vandaag verkiezingen zouden zijn. Ecolo haalt 11 procent van de stemmen.

De peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL-TVI en Le Soir werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau IPSOS en is afgenomen van 27 november tot en met 4 december 2017 bij 2.546 respondenten. De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Wallonië, 3,1 procent in Vlaanderen en 4,2 procent in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , gemeenteraadsverkiezingen , peiling , N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni