Vanhengel stelt commissie rond Eurostadion voor

© Bart Dewaele

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) wil in het Brussels parlement in een bestaande commissie het Eurostadion in zijn globaliteit bespreken. Vanhengel voegt er meteen aan toe dat hij de voortdurende stroom aan vragen over het dossier beu is.

Vanhengel zegt dat in een antwoord op een parlementaire vraag van Johan Van den Driessche (N-VA).

Grootste parking ter wereld
Vrijdag plaatste Van den Driessche vraagtekens bij de aanleg van de parking onder het toekomstige stadion. Uit een artikel in Trends is gebleken dat dit de grootste ondergrondse parking ter wereld zal worden. Van den Driessche stelt onder meer vragen over de kennis en expertise van het consortium BAM/Ghelamco om die parking te bouwen, en over de exploitatie.

In zijn korte antwoord benadrukte Vanhengel de noodzaak van de parking en de expertise van het consortium. Daarnaast merkt hij op dat de nodige voorbereidingen rond de exploitatie getroffen worden.

"Ik vraag of BAM/Ghelamco de kennis en expertise heeft om dat kunnen doen, en daarop antwoordt Vanhengel gewoon dat dat zo is, zonder het te onderbouwen. Veel schiet ik daar niet mee op", zegt Van den Driessche aan brusselnieuws.be.

Vermoeiend
Net als onder meer Arnaud Verstraete (Groen) heeft Van den Driessche in het parlement al talloze kritische vragen over het stadion gesteld. Voor Vanhengel is het welletjes geweest: “Alle kleine vragen die hier voortdurend worden gesteld om de media te halen, zijn zeer vermoeiend. Ze dragen niets bij tot het goede verloop van dit dossier”, aldus Vanhengel in zijn antwoord.

Van den Driessche is het daar niet mee eens: "Vragen stellen is één van de taken van de parlementsleden. Zo werkt de democratie nu eenmaal."

Vanhengel stelt voor om in een bestaande commissie het dossier volledig te bespreken: “Ik stel voor dat we op een bepaald moment een overzicht geven van het geheel van het dossier-Eurostadion, wanneer het een voldoende vormgeving heeft gekregen, in een commissie met alle stakeholders."

Johan Van den Driessche is blij dat Vanhengel meer duidelijk wil scheppen, maar vindt dat dat nu al moet gebeuren: "Hij wil een overzicht geven wanneer het dossier voldoende vorm heeft gekregen, maar ik versta daaruit dat hij dat pas wil doen wanneer alles al beslist is. Dat is eigenlijk al te laat. Hij moet de plannen ontvouwen, zodat er een echt debat over kan plaatsvinden."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?