| Onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD) en Brussels minister Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) was van de partij.

Veel politici op de Pride: 'Opletten, want het tij kan keren'

© Belga - BRUZZ
20/05/2023

De Brussels Pride, die zaterdag omstreeks 14u00 feestelijk werd afgetrapt, is een evenement waar heel wat politici op aanwezig zijn. Zo ook dit jaar. Vertegenwoordigde partijen waren MR en Open VLD, PS en Vooruit, Ecolo en Groen, PVDA/PTB, N-VA en Les Engagées. CD&V had geen eigen wagen, maar was wel met enkele vertegenwoordigers aanwezig.

Premier Alexander De Croo (Open VLD), aanwezig met zijn gezin, onderstreepte het belang van de Brussels Pride en gaf een speech voor het vertrek van de Pride. "We kunnen met fierheid kijken naar hoezeer ons land voorloper is op vlak van het beschermen van de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. Dit jaar vieren we de twintigste verjaardag van het homohuwelijk in ons land. En na Malta zijn we het tweede land ter wereld op vlak van gelijkheid voor de LGBTQIA+-gemeenschap", aldus De Croo.

"Toch zijn er heel wat redenen om bezorgd te zijn. Dit jaar was volgens ILGA Europe het jaar waar het meeste geweld was in Europa tegen de LGBTQIA+-gemeenschap. Ook in ons land zijn er politici die de gemeenschap discrimineren en karikaturiseren. We moeten ervoor zorgen dat de tegenstem van de LGBTQIA+-gemeenschap gehoord kan blijven worden. Eenieder moet zijn leven kunnen leiden zoals die dat wil, zonder blootstelling aan geweld. Het gaat over mensenrechten. We mogen en zullen ons niet laten verdelen. Liefde wint. Altijd."

Opletten voor kerend tij

Ook Waals minister van Gelijke Kansen Christie Morreale (PS) was aanwezig op de pride. "We moeten opletten, er zijn nog steeds heel wat mensen slachtoffer van discriminatie en geweld. We moeten blijven inzetten op mentaliteitswijziging. Er zijn nog heel wat zaken te verwezenlijken, maar we zijn ook fier omdat we in een tolerante samenleving leven, en dat vieren we hier vandaag."

Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen) wijst erop dat "de strijd nooit gestreden is. We zijn hier om mensen te laten kunnen zijn wie ze willen zijn, dat is een strijd die nooit ophoudt. Het verleden heeft ook aangetoond dat het tij snel kan keren. Als België zijn we koploper wereldwijd, maar het is belangrijk een signaal te blijven geven."

Wagenperikelen

CD&V had dit jaar geen eigen Pride-wagen. Vlaams Parlementslid Orry Van De Wauwer, die samen met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en Brussels Parlementslid Bianca Debaets aanwezig was op de Pride, zegt dat "CD&V mee de liefde viert tijdens deze Pride in Brussel. CD&V had dit jaar geen wagen, omwille van miscommunicatie met de organisatie. Maar we vinden het belangrijk om hier mee op te komen voor de rechten van de gemeenschap. Pride is niet enkel de verworvenheden vieren, maar ook protest. In augustus zal CD&V, zoals elk jaar, opnieuw met een eigen wagen deelnemen aan de Antwerp Pride."

Voorzitter Raoul Hedebouw (PVDA/PTB) denkt "dat het een belangrijke dag is om een krachtig signaal te geven tegen alle vormen van discriminatie. Laat ons stoppen met de verdeel-en- heerspolitiek in België en samen feestvieren en protesteren."

Ook N-VA liep traditiegetrouw met een delegatie op de Parade. Onder meer Brussels parlementslid Gilles Verstraeten tekende present. Net zoals bij eerdere edities waren sommige aanwezigen niet opgezet met de aanwezigheid van de partij en werden er al eens leuzen gescandeerd tegen de partij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni