Verbod kermispony’s goedgekeurd in Parlement

© BRUZZ
20/12/2017

Pony’s mogen in de toekomst niet langer opdraven op kermissen, vinden Brusselse parlementsleden. Een ordonnantie voorstel daarvoor werd dinsdag unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie, zegt RTBF.

Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets verdedigt de ordonnantie tegen het gebruik van kermispony’s. Tegen januari 2019 moet het verbod er zijn.

Er bestaat al een koninklijk besluit dat het gebruik van kermispony’s reglementeert: de grond waarop ze lopen moet bijvoorbeeld bedekt zijn om schokken op te vangen, en hoefijzers mogen niet overdreven gebruikt worden. Maar Debaets wil de praktijk in haar geheel dus verbieden.

“Kermispony’s staan in een luide omgeving in vaak onaangename omstandigheden. Dat is niet meer van deze tijd,” zegt Debaets aan RTBF.

“Er bestaan betere omgevingen, zoals stadsboerderijen. Vandaag de dag is het onaanvaardbaar om pony’s urenlang rondjes te laten lopen tussen het lawaai van andere kermisattracties. Het contrast met de natuurlijke omgeving van paarden en pony’s kan niet groter zijn,” aldus Debaets.

Op dit moment houden 9 van de 19 gemeenten minstens een kermis met pony’s. Deze zomer nog stonden er pony’s op de Zuidfoor. Maar steeds meer burgers en dierenrechtenorganisaties verzetten zich tegen die praktijk.

Gent, Antwerpen, Leuven en Waterloo hebben al een verbod op kermispony’s.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Kermispony's , Brussels Parlement , Zuidfoor , Dierenwelzijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni