Vervoort komt zonder kleerscheuren uit commissie over Zuidstation

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
12/09/2023
Updated: 12/09/2023 17.39u

De vroeger bijeen geroepen commissie waarin minister-president Rudi Vervoort (PS) aan de tand werd gevoeld over de problemen aan het Zuidstation, heeft een muis gebaard. Zowel de parlementsleden als de minister-president herhaalden wat al weken in de media terugkomt: dat het om een complexe problematiek gaat en dat alle institutionele niveaus moeten bijspringen. "Ik heb geen operationele bevoegdheden, daar blijf ik bij. Maar ik heb misschien niet genoeg gecommuniceerd."

De commissie Binnenlandse Zaken in het Brussels parlement kwam vervroegd bijeen, na een woelige zomer waarin de gebrekkige veiligheid en netheid rond het Zuidstation centraal stonden.

De zaal was goed gevuld, en elke politieke groep – 15 in totaal – kon Vervoort het vuur aan de schenen leggen. Hem werd vooraf verweten te laat en te weinig doortastend in gang te schieten.

Inhoudelijk kwam het debat niet verder dan het steekspel van meerderheid en oppositie. Partijen zoals PS en Vooruit verdedigden het beleid van Vervoort, en stipten aan dat hij institutioneel niet aan het stuur zit, iets wat Vervoort zelf opnieuw aangaf.

"Ik kan het veiligheidsbeleid coördineren, maar kan de politie niet rechtstreeks aansturen", herhaalde hij. "Met welke bevoegdheid had ik de federale politie moeten oproepen? En waar? Maar misschien heb ik niet genoeg gecommuniceerd."

Actieplan

Oppositiepartijen zoals N-VA en MR vonden dat onvoldoende. Zij verweten Vervoort een gebrek aan pro-activiteit en een te minimale interpretatie van zijn bevoegdheden.

Toch kwam Vervoorts positie als minister-president nooit in gevaar. Dat komt in eerste instantie omdat er intussen al een actieplan met 22 concrete punten is. Er hebben ook al twee 'schoonmaakacties' plaatsgevonden, die de oppositie ietwat de wind uit de zeilen namen.

'Als de ceo van de NMBS een brief schrijft, antwoordt men haar meteen. Maar naar u luistert men niet. Dat is een gebrek aan respect voor Brussel'

Parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) aan Vervoort

Dat actieplan werd nog eens toegelicht door Sophie Lavaux, die naast Vervoort plaats nam, en als Hoge Ambtenaar instaat voor de luiken netheid en sociaal-medisch.

Een eerste evaluatie - door het Brussels parlement - van dit actieplan vindt plaats binnen 4 à 5 maanden, gevolgd door een evaluatie op het einde van de legislatuur. Het actieplan moet voor Vervoort trouwens ook als model dienen voor het Noordstation, de metrostations en bepaalde wijken, want de problemen zijn lang niet beperkt tot het Zuidstation alleen, erkenden alle fracties.

Federaal schiet tekort

Maar ook het federale niveau draagt een enorme verantwoordelijkheid, zo erkenden alle fracties. Het hoge aantal sans-papiers in Brussel, de mannelijke asielzoekers die geen opvang meer krijgen bij Fedasil, de onderbemanning bij de spoorwegpolitie én de lokale politie: het zijn zaken die federaal geregeld worden.

De crackepidemie is zelfs een internationaal fenomeen, waarvan vriend en vijand in de commissie erkenden dat zoiets heel moeilijk te controleren valt.

'Gebrek aan respect voor Brussel'

Volgens Vervoort zelf klaagt hij bij het federale niveau al jaren deze problemen aan, zonder succes. Coalitiepartner Ecolo raadde Vervoort daarom aan in het vervolg harder op tafel te kloppen als hij wil dat het federale niveau meer naar hem luistert."Als de ceo van de NMBS een brief schrijft, antwoordt men haar meteen", zegt parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo). "Maar naar u luistert men niet. Dat is een gebrek aan respect voor Brussel."

Maar voor andere partijen zoals MR, Vooruit en Les Engagés is het net Ecolo-minister Alain Maron, verantwoordelijk voor gezondheid en daklozenopvang in Brussel, die het laat afweten.

De commissie werd door commissievoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) uiteindelijk droogjes samengevat: "Ik hoop dat u dan toch allemaal opgelucht bent nu u uw zak heeft mogen leegschudden, want feitelijk herhalen we wat we al allemaal wisten en wat al in alle kranten stond."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, onveiligheid zuidstation, Zuidstation, minister-president Rudi Vervoort, Rudi Vervoort, commissie binnenlandse zaken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni