Minister-president Rudi Vervoort (PS) in het halfrond van het Brussels parlement

| Minister-president Rudi Vervoort (PS) in het halfrond van het Brussels parlement (archiefbeeld).

Vervoort: 'Uber niet verplicht om de app vanavond te desactiveren'

SVG
© BRUZZ
26/11/2021
Updated: 26/11/2021 15.51u

De Brusselse regering denkt eraan om het Uber-probleem tijdelijk op te lossen met een spoedordonnantie. Vanmiddag antwoordde minister-president Vervoort in het Brusselse parlement dat de rechter een beslissing heeft genomen in een zaak tussen Taxis Verts en Uber. 'De regering op zich is hier niet bij betrokken', aldus Vervoort tijdens het actuadebat.

Die ordonnantie moet de juridische leemte invullen die dinsdag is ontstaan. Het Hof van Beroep velde een arrest dat taxidienst Uber verplicht om haar activiteiten in Brussel te staken, omdat de taxidienst niet in regel is met de ordonnantie uit 1995. In 2015 was er al een gelijkaardige gerechtelijke beslissing.

Uber heeft beslist om vrijdag om 18.00 uur de app te desactiveren voor de naar schatting 2000 Uberchauffeurs. Sinds die aankondiging leggen Uberchauffeurs het verkeer in de hoofdstad lam.

Gisteren bereikte de Brusselse regering een akkoord over een nieuw taxiplan die de klassieke standplaatstaxi's én taxi's die met een limousinelicentie werken, zoals Uber of Heetch, naast elkaar laat bestaan. Maar het kan maanden duren tot zelfs een jaar voor die wetgeving en de bijhorende uitvoeringsbesluiten van kracht zijn.

Tijdelijke oplossing

De regering stelt nu voor om in tussentijd met een spoedordonnantie te werken. Die zou Uber tijdelijk de kans moeten geven om nog actief te blijven op de Brusselse taximarkt.

Gisteren dachten de meerderheidspartijen eraan om die wet deze vrijdag nog in te dienen en meteen te laten goedkeuren in het Brussels parlement, maar dat plan lijkt intussen van de baan. Hoe en wanneer dat wel zou gebeuren is momenteel niet duidelijk.

Deze namiddag hield het Brussels parlement een actuadebat over Uber, waarin minister-president Rudi Vervoort tekst en uitleg kwam geven. De minister-president liet evenwel niet in zijn kaarten kijken. Hij zei dat de rechter een beslissing heeft genomen in een zaak tussen Taxis Verts en Uber en dat de regering daar op zich niet bij betrokken is. Hij zei ook dat Uber niet verplicht is om de app vandaag te desactiveren. Hij liet wel uitschijnen dat er aan een oplossing wordt gewerkt, maar welke, daar kregen de parlementsleden geen antwoord op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Uber , taxiplan , Rudi Vervoort , Taxis Verts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni