Vervoort: 'Uitsluiting Mayeur en Peraïta uit PS niet te vermijden'

© Dieter Telemans

De PS zal niet kunnen vermijden dat Yvan Mayeur en Pascale Peraïta uit de partij gezet worden als gevolg van het Samusocial-schandaal, zoals dat gebeurde met Stéphane Moreau en André Gilles na de Publifin-affaire. Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) donderdagmorgen op Bel-RTL.

"Ik weet niet hoe we hieraan zullen ontsnappen. Als ik het opzetten van het systeem (van zitpenningen bij Samusocial) zie, is het duidelijk dat het bedoeling was de regels (van beperking van de vergoedingen tot 150 procent van de wedde van een Kamerlid, red.) te omzeilen", aldus Vervoort, die stelde dat het de interne deontologische commissie van de partij is die de uiteindelijke beslissing neemt.

Na de gebeurtenissen van de voorbije weken kunnen volgens Vervoort geen "halve maatregelen" genomen worden. Hij meent dat Yvan Mayeur ook uit de Brusselse gemeenteraad moet stappen om het beleid van toekomstig Philippe Close (PS) niet te hinderen.

Vervoort zegt dat hij voorstander is van het principe 'één mens, één mandaat, één salaris", maar laat in het midden wanneer zijn partij dat invoert. Een partijcongres op 2 juli zal zich over de kwestie buigen.

De minister-president herhaalt dat hij voorstander is van het verminderen van het aantal lokale mandaten in het Brussels gewest. Op basis van een universitaire studie die hij bestelde, blijkt dat de huidige instanties even goed kunnen zouden werken met tot een derde minder mandatarissen.

Samusocial

Eind mei kwam aan het licht dat de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial zitpenningen gekregen hebben voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Dat kostte de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro. Yvan Mayeur (PS) en Pascal Peraïta (PS) moesten op donderdag 8 juni opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?