'Verzuurde Vic kent de Brusselse situatie niet'

"In de Jetse politiek ervoer ik aan den lijve de minachting van de Franstaligen voor de Vlamingen." Zo verklaarde Strafpleiter Vic Van Aelst zijn overstap naar N-VA en zijn houding tegenover Franstaligen. "Verzuurde Vic kent de Brusselse situatie niet," reageert Brigitte De Pauw (CD&V), schepen in Jette.

Tussen 1970 en 1976 was Vic Van Aelst gemeenteraadslid voor de Volksunie in Jette. "Daar ervoer ik aan den lijve de minachting van de Franstaligen voor Vlamingen. Hun houding degouteerde mij zo, dat ik na één legislatuur afhaakte," liet hij daarover optekenen in De Standaard. In een interview met De Morgen zegt Van Aelst dat het FDF in Jette 65 procent van de stemmen haalde.

"Dit is niet meer of niet minder dan een leugen," aldus De Pauw, die al 25 jaar in Jette woont. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen van '76 haalde het FDF 27,3 procent van de stemmen. Niet weinig, maar toch ver verwijderd van de 65 procent waarover sprake. Bovendien zat het FDF in de oppositie. Jette kent immers een traditie van communautaire vrede, gegarandeerd door een sterke christendemocratie aan Franstalige en Nederlandstalige zijde."

De Pauw wil die "historische traditie" verderzetten en uitbouwen. "Zo organiseerde ik nog vorig weekend samen met mijn Franstalige collega-schepen voor Franstalige Cultuur het Artiestenparcours, waaraan maar liefst 400 kunstenaars deelnamen. Dit initiatief wordt sterk gesteund door het Vlaamse en Franstalige cultureel centrum."

"Daarnaast wordt de capaciteit van de Nederlandstalige gemeentescholen systematisch uitgebreid. Dit kost veel geld, maar het gemeentebestuur steunt dit. Bovendien worden Nederlandstalige verenigingen sterk ondersteund én komt er een gloednieuw jeugdhuis voor de Nederlandstalige jeugdwerking 'De Branding'."

Volgens De Pauw kent Van Aelst de Brusselse situatie te weinig om er uitspraken over te doen. "Het wordt tijd dat iedereen - al dan niet getraumatiseerd door gebeurtenissen van decennia geleden - leert de werkelijkheid te zien en naar de toekomst te kijken. Het zou helpen uit de slogantaal te komen waarmee men misschien wel gemakkelijk scoort, maar waarmee nog niemand geholpen is. Buiten politici die bij gebrek aan inhoud mensen tegen elkaar opzetten en zo proberen een postje te krijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?