Van Aelst: 'In geen enkel geciviliseerd land begrijpt men nog Frans'

© brusselnieuws.be
06/04/2011
Het pleidooi van Vic Van Aelst om de lessen Frans in het Vlaamse onderwijs te schrappen, doet heel wat wenkbrauwen fronsen. "Waarom zouden we in Vlaanderen niet doen wat in Wallonië al 180 jaar gebeurt? Daar onderwijzen ze toch ook Engels als tweede taal?" zegt de strafpleiter in De Morgen. "Wallonië telt al 300 immersiescholen," reageert Alexander De Croo (Open VLD).

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) stelde eerder al voor om het Frans minder belangrijk te maken dan het Engels in het Nederlandstalig onderwijs. Van Aelst, de nieuwste aanwinst van N-VA, stelt voor om het Frans helemaal te schrappen.

"Dat wij Frans geven, wordt door de Franstaligen als excuus gebruikt om hier Frans te spreken," klinkt het. "De Franstaligen zullen hun strijd pas staken als de kabeljauw voor de kust van Oostende Frans spreekt. De Vlamingen moeten ophouden met de Franse lessen op school. De Vlamingen moeten ophouden met de zweep te weven die hen al 180 jaar slaat."

Volgens Van Aelst is zijn voorstel geen provocatie. "Hebben zij Nederlands geleerd de afgelopen twee eeuwen? Zij provoceren ons, brave Vlamingen, omdat ze weigeren onze taal te leren. Van onze vriendelijkheid maken zij een recht. Zij oogsten wat ze gezaaid hebben. Denk nu niet dat ik de Franstaligen haat, dat is zeker niet waar. Ik wil dat ze ons respecteren. Wederzijds respect is de basis van een gelukkige samenleving."

Daarnaast vindt de strafpleiter Frans leren helemaal niet nuttig. "Het Frans heeft zijn status als wereldtaal compleet verloren. Het is een onbeduidende taal geworden: 1,5 procent van de wereldbevolking spreekt de taal, evenveel kent wat Frans. Dat is dus maar 3 procent. In geen enkel geciviliseerd land, zelfs niet in Italië, begrijpen de mensen je nog als je in het Frans begint."

'Vlaamse regering subsidieert verfransing Rand'
De standpunten van Vic Van Aelst zijn geïnspireerd door de taalstrijd in Brussel en de Rand. "We moeten in de Rand elke dag strijden tegen de Franstaligen. Weet u dat het Vlaams Woningfonds zelfs leningen uitdeelt aan bijvoorbeeld Franstalige zwarten in Asse? Het gaat er mij niet om dat die mensen zwart zijn, het gaat er mij wel om dat zij de verfransing nog versnellen. De Vlaamse regering subsidieert via het Vlaams Woningfonds de verfransing in de Rand. Het natuurlijke milieu van de oorspronkelijke inwoners wordt door dit soort leningen verstoord."

"Nogmaals, dat heeft niks met racisme te maken. In dit land ben je tegenwoordig automatisch een racist omdat je een bepaald probleem opmerkt en aankaart. Is het normaal dat er in Asse in één jaar tijd 40 procent meer vreemdelingen wonen? Dat er in de Colruyt speciale computers zijn voor de Franstaligen? En aparte formulieren?"

De 62-jarige Van Aelst zal in 2012 opkomen bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. In de jaren 1970 was hij al eens gemeenteraadslid in Jette, toen voor de Volksunie.

'Naar de Franse les in het Vlaams parlement'
Enkele politici reageerden via twitter op de uitspraken van Vic Van Aelst. "O zo dom, meertaligheid is een sterkte, ook in Vlaanderen," aldus minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Zijn partijvoorzitter Alexander De Croo vulde aan: "In Wallonië worden net meer inspanningen gedaan om Nederlands te leren. Al meer dan 300 immersiescholen in Wallonië."

"Beetje verkrampt bekrompen toch," vindt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!). "Wat een onzin! Onze talenkennis is net een van onze troeven," klinkt het bij Tom Dehaene (CD&V).

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) liet fijntjes weten dat hij, samen met parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) begon aan de wekelijkse Franse les.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni