VGC-college: 'Smet is niet onze schoonmoeder'

De VGC krijgt middelen uit Vlaanderen, maar dat betekent niet dat Vlaanderen als een schoonmoeder moet beslissen wat er met dat geld gebeurt. Dat zeggen collegeleden Jean-Luc Vanraes (Open VLD), Brigitte Grouwels (CD&V) en Bruno De Lille (Groen!) in een reactie op uitlatingen van Vlaams Brusselminister Pascal Smet (SP.A).

Smet verklaarde woensdag in BDW dat hij mee wil bepalen waar de infrastruurmiddelen van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) naartoe gaan. "Het is ongezien dat de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel op grond van een financieringsargument denkt de bevoegdheid te kunnen claimen over het volledige investeringsbeleid van de VGC," zeggen Vanraes, Grouwels en De Lille in een gemeenschappelijk persbericht. "Liggen er niet meer dan genoeg uitdagingen voor minister Smet klaar binnen zijn eigen bevoegdheden?"

De politieke strijd tussen de VGC en haar Vlaamse voogdijminister lijkt zo heviger dan ooit. "De Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgt middelen uit Vlaanderen maar dat betekent niet dat Vlaanderen als een schoonmoeder over de schouder van het VGC-college moet hangen om te beslissen wat er met die middelen moet gebeuren. Minister Smet haalt steeds meer middelen uit de algemene dotatie om ze later zelf naar eigen goeddunken in Brussel te besteden vanuit Vlaanderen. Dit is een flagrante uitholling van de bevoegdheden van de VGC. Wil Smet misschien zelf Sinterklaas spelen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?"

De collegeleden brengen het decreet van 5 juli 1989 in herinnering. Dat bepaalt de verhouding tussen de Vlaamse regering en de VGC. "De Vlaamse regering kan beslissingen van de VGC schorsen of vernietigen als die rechtsregels schenden of het algemeen belang schaden. Daarnaast moet de Vlaamse regering onder meer de jaarlijkse begroting en de gunning van bepaalde opdrachten goedkeuren. Maar met de opportuniteit van een collegebeslissing kan en mag de toezichthoudende minister niet tussenkomen."

Regierol VGC
"De demarche van Smet is bovendien in complete tegenspraak met de visie die hij zelf steeds naar voor heeft gebracht over de regierol van de VGC," aldus nog Vanraes, Grouwels en De Lille. "De VGC is de belangrijkste partner voor Vlaanderen in Brussel. Het is dan ook in het belang van Vlaanderen om op een correcte manier met deze partner om te gaan. Om de relatie tussen beide partners verder uit te klaren werd onlangs de Task Force Brussel opgericht. We betreuren het dan ook dat de uitspraken van minister Smet dit proces doorkruisen en sterk bemoeilijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?