VGC keurt begroting 2024 goed met nieuwe raadsvoorzitter Rochette

© Belga
22/12/2023

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft vrijdagochtend de werkingskredieten voor 2024 goedgekeurd. Het college van de VGC stelde verder een ontwerpbegroting voor 2024 in evenwicht voor. De plenaire zitting werd voor het eerst voorgezeten door de nieuwe raadsvoorzitter, Els Rochette (Vooruit.brussels).

Net terug van haar eerste zitting sprak BRUZZ 24 met de nieuwe raadsvoorzitter over de rol en het belang van die VGC. "Wat ons betreft is de VGC enorm belangrijk", aldus Rochette. "Het Vlaams parlement speelt hier uiteraard een rol. Zij nemen de beslissingen over onderwijs, cultuur, kunst, werk en welzijn, maar die zijn niet altijd afgestemd op de Brusselse noden. Brussel is heel anders – de meest superdiverse stad van het land – met heel veel uitdagingen. De VGC heeft voeling met de mensen."

Allerbelangrijkste punt op de agenda vrijdagochtend was de begroting. Het gaat om de vierde wijziging aan het meerjarenplan 2022-2025.

"Het meerjarenplan is zowel op korte als op lange termijn in evenwicht", meent VGC-collegevoorzitter bevoegd voor Begroting, Welzijn, Gezondheid, Gezin en Stedelijk beleid Elke Van den Brandt (Groen). De ontwerpbegroting voor 2024 werd goedgekeurd door acht raadsleden en verworpen door vijf raadsleden. Eén enkel raadslid onthield zich bij de stemming.

Concreet gaat het over de volgende budgetten: voor de werkingsmiddelen van de VGC, of het exploitatiebudget, wordt in 2024 213,63 miljoen aan inkomsten voorzien. Dit terwijl de uitgaven voor de exploitatie van de VGC op 185,52 miljoen geraamd worden. De inkomsten inzake het investeringsbudget van VGC bedragen 1,95 miljoen voor 2024, de uitgaven 65,71 miljoen. Verder bedragen de financieringsuitgaven in 2024 8,9 miljoen EUR en de financieringsontvangsten 2,1 miljoen EUR.

Het gecumuleerde budget van vorig boekjaar (112.446.513 euro) minus het gecumuleerde budget van het huidige boekjaar (-42.452.443 euro) resulteert in een geraamd gecumuleerde budgettair resultaat van 69,994 miljoen voor 2024.

"De middelen van de VGC zijn gezond, dat was vroeger zo, is nog steeds zo en moet ook in de toekomst zo blijven", meent Van den Brandt (Groen). "De essentie van het begrotingsbeleid van de VGC is dat ze een begroting in evenwicht voorstelt, en dat moeten we op korte en op lange termijn zo houden", stelt de collegevoorzitster.

Jeugdwerk

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zal ook het komende jaar blijven inzetten om bijvoorbeeld de crisis in het jeugdwerk aan te pakken. In reactie op de alarmsignalen rond personeelstekort, capaciteitsgebrek en toenemende complexiteit, coördineert de VGC het Brusselse luik van het Vlaamse crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Zodoende wil de VGC de komende twee jaar een extra personeelslid inzetten om datzelfde crisisplan te coördineren binnen Brusselse context.

Ook wil het college blijven inzetten op initiatieven en organisaties die inspelen op langdurige crisissituaties, zoals de wachtlijsten of langdurige procedures voor jeugdhulp. Zo zal ze vijf initiatieven financieren in 2024.

De executieve van de Vlaamse gemeenschap in Brussel zal daarnaast ook extra middelen verschaffen aan het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), meer bepaald binnen het kader van het project "Welzijnsvragen op school". Daarvoor wordt 150.000 euro extra uitgetrokken en zullen twee extra maatschappelijk werkers voorzien worden om kwetsbare gezinnen te begeleiden. Het project, dat reeds in voegen trad in Jette, Koekelberg en Anderlecht, wordt in 2024 voor het eerst gelanceerd in Schaarbeek.

Welzijn en onderwijs

De VGC zal daarnaast extra subsidiemiddelen voorzien voor de verdere uitbouw en versterking van de De Brug in Sint-Jans-Molenbeek. Er moet ook een gloednieuw wijkgezondheidscentrum komen in de Noordwijk.

"We maken heldere keuzes voor het welzijn van de Brusselaars", aldus collegevoorzitter Van den Brandt (Groen). "Deze investeringen reflecteren onze toewijding aan een veerkrachtige en gezonde samenleving in Brussel. Door te blijven investeren in jeugdhulp, welzijn, gezondheidszorg en onderwijs, versterken we de basis voor een duurzame toekomst voor alle Brusselaars."

Op vlak van onderwijs zal de VGC bijspringen om gezinnen die het moeilijk hebben de schoolkosten te betalen, verder te ondersteunen. Daar wordt 750.000 euro voor uitgetrokken. Er wordt ook extra ondersteuning voorzien voor het deeltijds kunstenonderwijs, dit om kinderen en jongeren te ondersteunen in het ontwikkelen van de eigen talenten.

In totaal zal meer dan 34 miljoen euro geïnvesteerd worden in de verdere capaciteitsuitbreiding van het secundair onderwijs, de renovatie van schoolgebouwen, energie- en klimaatmaatregelen, en andere zaken, zo meent collegelid Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw. "We blijven gaan voor excellerend onderwijs met gelijke kansen. We doen dit in overleg en samenwerking met de Brusselse scholen en versterken daarmee de fundamenten van ons flankerend onderwijsbeleid", stelt Gatz.

Ans Persoons (vooruit.brussels), collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra en Etnisch-culturele minderheden, zal blijvend inzetten op jeugwerk in Brussel. Dit onder meer door het budget voor het VGC-sportaanbod verder op te schalen. Ook de middelen voor het eengemaakt bibliotheeksysteem en Muntpunt stijgen. "We blijven investeren, zodat jongeren kunnen sporten en ravotten, nieuwkomers onze stad mee vorm geven of buurtbewoners de infrastructuur van onze gemeenschapscentra kunnen gebruiken", aldus Persoons.

Nederlands

Het reeds uitgevoerde beleid van de executieve van de Vlaamse gemeenschap in Brussel werd door de raadsleden voor de gelegenheid ook op de korrel genomen. Onder meer het gebruik van het Nederlands in de Brusselse zorgsector, de toestand in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs, de investeringen in scholen en jeugdwerking en de begeleider-kindratio in de Brusselse kindercrèches passeerden de revue gedurende het begrotingsdebat.

Zo hekelde oppositieraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) de onbruik van het Nederlands in de Brusselse gezondheidszorg. Zo ook na de dood van peuter Cisse (11 maanden) deze zomer in de Vlaamse rand rond Brussel. De hulpdiensten ter plekke waren het Nederlands niet genoeg machtig om aan de grootouders uit te leggen wat er was misgelopen. Ook later in het ziekenhuis werden de ouders niet vooruitgeholpen in de eigen taal. Iets wat volgens UZ Brussel-CEO Marc Noppen "eerder de regel was dan de uitzondering in Brussel".

PVDA-raadslid Jan Busselen sprak dan weer over "een begroting in evenwicht binnen een Gewest dat uit balans geraakt". Busselen mist "beleid om de sociale crisis af te remmen, ook op niveau van de VGC". Zo wijst hij bijvoorbeeld op het gegeven dat er bij benadering 15.000 Brusselse kinderen uit het Nederlandstalige onderwijs met lege brooddozen en honger naar de schoolbanken trekt. Dat werd door Busselen losjes berekend op basis van de Brusselnorm, een regel die stelt dat de Vlaamse Gemeenschap in Brussel 300.000 mensen als haar doelgroep kan beschouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni