| Michel De Herde, Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Vier nieuwe getuigenissen over Michel De Herde voor grensoverschrijdend gedrag

Sarah Declercq
18/06/2022

Er zijn vier nieuwe, anonieme getuigenissen naar buiten gekomen over grensoverschrijdend gedrag door Schaarbeeks schepen Michel De Herde (Défi). Het gaat om vrouwen die bij de gemeente werken. In mei had collega-schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) klacht ingediend tegenover De Herde voor dergelijke feiten.

Via schepenen Thomas Eraly en Vincent Vanhalewyn (beide Ecolo) kreeg de gemeente nog vier anonieme aantijgingen tegenover schepen De Herde, zegt Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Cécile Jodogne (Défi) aan BRUZZ.

Volgens Weber gaat het om vier vrouwen die bij de gemeente werken en “die over dezelfde problemen klagen als schepen Sihame Haddioui”. Ze hebben evenwel geen officiële klacht ingediend, aldus Weber.

Volgens La Dernière Heure is er nog een vrouw die als studente, toen De Herde nog gasthoogleraar was, door hem werd lastig gevallen. Samen met deze verklaring zijn er 6 getuigenissen tegenover De Herde.

De gemeente heeft nu een advocaat onder de arm genomen om te bepalen of er een onderzoek moet komen en hoe dat in zijn werk zou gaan.

Op 1 juni verzekerde burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) dat als er nieuwe aantijgingen zouden worden ingediend “dit de zaak verandert”. Dat is nu het geval. Dinsdag komt het schepencollege bijeen en wordt de zaak waarschijnlijk besproken.

In mei beschuldigde schepen Sihame Haddioui (Ecolo) haar collega-schepen Michel De Herde (Défi) van grensoverschrijdend gedrag. De Herde zou seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven, maar hij ontkent. Sindsdien weigert Haddioui naar de vergaderingen van het schepencollege te komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni