| Dominiek Lootens-Stael (rechts) in het Brussels Parlement.

Vlaams Belang mag niet speechen op Holocaustherdenking

TDN
© BRUZZ
27/01/2020
Updated: 27/01/2020 13.47u

Parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) en de fractieleiders van bijna elke politieke partij in het Brussels Parlement vroegen om politici van Vlaams Belang maandag de toegang tot een herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis van de Holocaust te ontzeggen. Dat gebeurde niet, maar fractieleider Dominiek Lootens-Stael mocht wel niet spreken.

De Vereniging ter nagedachtenis van de Holocaust nodigde de Brusselse volksvertegenwoordigers uit om deel te nemen aan een plechtigheid. Om de slachtoffers van het nazisme te herdenken, zouden de parlementsleden maandagmiddag de zes Stolpersteine in de Lombardstraat oppoetsen. Dat zijn gedenkstoepstenen ter ere van nazislachtoffers. De verschillende fractieleiders mochten op de ceremonie kort het woord nemen.

Boodschap van haat

Ook Dominiek Lootens-Stael, fractieleider van Vlaams Belang in Brussel, mocht aanvankelijk een toespraak voorbereiden - tot onvrede van zowat alle andere partijen. PS, MR, Ecolo, Défi, PTB, CDH, one.brussels-SP.A, Open VLD, Groen, CD&V, PVDA, Agora en DierAnimal schaarden zich achter een gemeenschappelijk oproep om de uitnodiging voor Vlaams Belang in te trekken.

“De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van een partij die openlijk pleit voor vreemdelingenhaat en haat jegens anderen onteert deze ceremonie. De bedoeling was net om in herinnering te brengen hoe het dagelijkse racisme de basis legt voor de ergste verschrikkingen”, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht. N-VA Brussel ondertekende die brief als enige fractie niet.

Spreekverbod Vlaams Belang

Parlementsleden dreigden ermee weg te blijven van de ceremonie, waarop de organisatoren beslisten om het woord niet te verlenen aan Vlaams Belang. "Een absolute schande is het", foeterde Lootens-Stael, die uiteindelijk niet present tekende. Hij zal Madrane over het voorval interpelleren.

Voor N-VA, de enige partij die de uitnodiging voor Vlaams Belang niet veroordeelde, nam parlementslid Gilles Verstraeten wel het woord. Tijdens zijn toespraak keerde onder meer Défi-fractieleider Emmanuel De Bock hem de rug toe.

Correctie: het Brussels Parlement communiceerde eerst dat er geen parlementsleden aanwezig zouden zijn bij wijze van boycot. In tussentijd besliste de Vereniging ter nagedachtenis van de Holocaust echter om een spreekverbod op te leggen aan Vlaams Belang. Brusselse parlementsleden tekenden dus wél present.

Tweet van de 'Vereniging voor slachtoffers van de Holocaust' vlak voor de ceremonie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Dominiek Lootens-Stael , Vlaams Belang Brussel , herdenkingsplechtigheid Holocaust Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni