Vlaams Belang stapt uit commissie Brusselse brandweer

© PhotoNews

Volgens het Vlaams Belang is de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de wantoestanden bij de Brusselse brandweer louter een schertsvertoning. Daarom besliste de partij om niet langer deel uit te maken van de commissie. Bij MR, Groen en N-VA is gelijkaardige kritiek te horen.

“Tijdens de voorbije zittingen van de commissie was het voor het Vlaams Belang duidelijk geworden dat deze commissie slechts in het leven is geroepen voor een bedenkelijke schijnvertoning,” aldus Dominiek Lootens, fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Brussels parlement. “Het verklaart meteen ook waarom bepaalde partijen uit zowel meerderheid als oppositie zich met hand en tand verzetten tegen de oprichting van een échte onderzoekscommissie.”

Het Vlaams Belang wenst daarom niet langer deel uit te maken van de commissie waar volgens de partij de echte problemen in de organisatie van de DBDMH angstvallig uit de weg worden gegaan. Het Vlaams Belang beweert dat ook de brandweermannen de hoop verloren dat de commissie de wantoestanden aan het licht zou brengen. "De lamlendige aanpak van de commissie en haar voorzitter is enkel en alleen uiterlijk vertoon,” zegt Lootens.

Oppositie unaniem kritisch

Ook bij MR, Groen en N-VA is kritiek te horen. Bij het begin van de hoorzitting klagen ze de moeilijke omstandigheden van het onderzoek aan, omdat de directieverslagen voor een groot deel blanco gemaakt werden. "Onaanvaardbaar dat de uitvoerende macht bepaalt welke documenten het parlement mag inkijken," zegt Johan Van den Driessche (N-VA).

Het leidt tot chaotische disputen in het begin van de sessie. Voorzitter Ghyssels (PS) werpt tegen dat die procedure door de commissie zelf goedgekeurd werd. Commissieleden uit de oppositie verwijten hun collega's van de regeringspartijen dat ze de procedures kritiekloos zouden aanvaarden. "Une comédie," klinkt het bij MR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?