Benjamin Dalle, Vlaams minister bevoegd voor Brussel

Vlaams Brusselfonds verliest 2,6 miljoen: 'Brussel wordt dubbel gestraft'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
12/11/2019
Updated: 12/11/2019 16.35u

De Vlaamse regering snijdt niet enkel in de subsidies aan tal van Brusselse organisaties. Het Vlaams Brusselfonds verliest ook nog eens 2,6 miljoen euro, goed voor 40 procent van de middelen. "Brussel wordt dubbel gestraft," zegt Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (One.brussels/SP.A).

Het Vlaams Brusselfonds is een instrument waarmee Vlaanderen verschillende initiatieven in Brussel financiert. Een aanzienlijk deel van het geld vloeit naar Muntpunt voor de betaling van de erfgoedpacht en verschillende kosten (jaarlijks samen goed voor ruim 2,5 miljoen euro). Maar ook Kanal kreeg vorig jaar 500.000 euro uit het fonds, dat verder bijvoorbeeld geld uittrok voor de renovatie van het Huis van het Nederlands.

Dit jaar bevatte het fonds nog 6,5 miljoen euro. De Vlaamse regering vermindert dat bedrag volgend jaar echter fors, met minstens 2,63 miljoen. Dat blijkt uit de beleids- en begrotingstoelichting voor het beleidsdomein Brussel.

'De band tussen Brussel en Vlaanderen wordt zogezegd versterkt, maar de begrotingscijfers tonen het tegendeel'

Hannelore Goeman (SP.A/One.brussels)

De besparing betekent dat het Brusselfonds grotendeels wordt drooggelegd. Samen met de vaste kosten voor Muntpunt blijft er immers maar 1,5 miljoen euro manoeuvreerruimte over. "En als je ook nog andere vaste kosten meerekent, zoals die voor het Huis van het Nederlands, dan schat ik dat er hooguit een miljoen overblijft," zegt Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (SP.A/One.brussels).

Goeman vindt dat de Vlaamse minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) op die manier zichzelf buiten spel zet. "Er is amper nog ruimte voor nieuwe initiatieven."

Dat het Brusselfonds wordt leeggehaald betekent voor Goeman dat Brussel nog eens extra wordt bestraft door de besparingen. "Die aderlating voor het Brusselfonds komt nog eens bovenop de besparing van 6 procent. Dat is geld dat uit Brussel wordt weggehaald, terwijl het regeerakkoord de mond vol heeft van een sterkere band met tussen Vlaanderen en Brussel. De begrotingscijfers tonen juist het tegendeel."

'Prioriteiten'

Minister Benjamin Dalle (CD&V) nuanceert de besparingen door te zeggen dat er ook nog een bedrag van minimaal 1,6 miljoen euro wordt overgedragen naar het budget van volgend jaar. "De besparing voor 2020 zal dus 1 miljoen euro of minder bedragen", zegt hij aan BRUZZ. Hij benadrukt verder dat de dotatie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie ongewijzigd blijft op 28 miljoen euro. "Hier wordt de besparing van 6 procent dus niet doorgevoerd."

“De Vlaamse regering moet prioriteiten stellen: er zijn heel wat noden in zorg en onderwijs", zo legt de minister uit waarom het Brusselfonds moet inleveren. "Aan de lopende projecten wordt echter niet geraakt. Vlaanderen blijft wél sterk investeren in Brussel: ook in de hoofdstad zal het Nederlandstalig onderwijs en zorg op extra middelen kunnen rekenen de komende jaren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Benjamin Dalle , Brusselfonds

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni