Vlaamse fracties blijven waakzaam voor tweetaligheid in de GGC-rusthuizen

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een ordonnantie aangenomen die in de mogelijkheid voorziet om de Cocof-vergunning van rusthuizen gelijk te stellen met een GGC-vergunning. Er waren vijf onthoudingen van N-VA, Vlaams Belang en Groen om erop aan te dringen dat er inspanningen geleverd worden voor de tweetaligheid van de dienstverlening, een zorg die ook bij CD&V leeft.

De Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) stootte in 2015 49 eentalig Franse rusthuizen af naar de 'tweetalige' Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Het ontwerp van ordonnantie, dat vrijdag groen licht kreeg, voorziet in de mogelijkheid om de Cocof-vergunningen van deze instellingen gelijk te stellen met een GGC-vergunning.

Arnaud Verstraete benadrukte dat Groen achter de ordonnantie staat, maar waarschuwde dat er nog heel wat achterstand is in te halen om tot een echte tweetaligheid in de dienstverlening te komen. Dat is nodig voor de geloofwaardigheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de toegankelijkheid voor alle Brusselaars tot de rusthuizen en voor de non-discriminatie. Hij onthield zich als enige van zijn fractie.

'Grondwet naleven'

Liesbet Dhaene wees erop dat de overgang van de eentalige Franse Cocof-rusthuizen naar de GGC onwettig was, evenals het overgangsprotocol dat de rusthuizen tot eind vorig jaar de tijd gaf om aan de taalvereisten van de GGC te beantwoorden.

Ze richtte zich tot de bevoegde minister Céline Fremault: "Ik roep de Brusselse regering op om de Grondwet na te leven en enkel instellingen te vergunnen die effectief tweetalig werken. U mag erop rekenen dat N-VA de verdere afhandeling van dit dossier, eventuele bevoegdheidsoverschrijdingen door de GGC en het tweetalig karakter van de rusthuizen van dichtbij zal blijven opvolgen."

Ook de CD&V blijft waakzaam over de tweetaligheid, was de boodschap van Brigitte Grouwels. "We benadrukken onze uiterste waakzaamheid over het tweetalig karakter van de instellingen die van de Cocof overkomen naar de GGC. Zoniet kan dit in de toekomst voer worden voor juridische stappen bij het Grondwettelijk Hof", was de boodschap van de fractie, die de tekst wel goedkeurde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?