Vlaamse Gemeenschap trekt weg uit Boudewijn- en Phoenixgebouw

© www.goematic.be
De Vlaamse Gemeenschap trekt ten laatste in 2017 weg uit het Boudewijncomplex en het Phoenixgebouw. Dat zegt Vlaams Minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois (N-VA) aan tvbrussel.

Het was al bekend dat de Vlaamse Gemeenschap op zoek is naar 50.000 vierkante meter kantoorruimte, omdat de huurcontracten voor het Boudewijngebouw aan de Kleine Ring en het Phoenixgebouw in de Albert II-laan in 2017 aflopen. Bedoeling is om 2.000 tot 2.600 ambtenaren naar één centraal kantoorgebouw over te brengen. Zowel nieuwbouw als het betrekken van een bestaand gebouw behoren tot de mogelijkheden.

"Afgeleefd als kantoorruimte'
Nieuw is dat de Vlaamse overheid zeker wegtrekt uit het Boudewijn- en het Phoenixgebouw. "Beide gebouwen zijn afgeleefd als kantoorruimte en komen niet meer in aanmerking voor renovatie", zegt minister Bourgeois aan tvbrussel.

De nieuwe kantoren moeten aan heel wat voorwaarden voldoen. "We hebben een voorbeeldfunctie inzake mobiliteit. Het gebouw moet dus op wandelafstand zijn van het Noord- of het Centraal Station en een laag energiepeil hebben. Het moet een zeer toegankelijk gebouw zijn", aldus Bourgeois.

Vandaag vrijdag is de Europese aanbesteding gelanceerd.

Minister Bourgeois bevestigt dat de centrale Vlaamse administratie in Brussel blijft.

Ouderdomsverschijnselen
De Vlaamse administratie huist al sinds 1990 in het Boudewijncomplex. "De gevel vertoont ouderdomsverschijnselen, alsook de muren en de isolatie", zegt Bourgeois' woordvoerder Kris Snijkers aan brusselnieuws.be. Het Phoenixgebouw betrekt de Vlaamse Gemeenschap nog maar sinds 2002. "In beide bestaande gebouwen werken zo'n 2.000 ambtenaren. "Het nieuwe gebouw biedt liefst plaats voor 2.600 ambtenaren, dan kunnen we nog andere diensten centraliseren", aldus Snijkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?