Vlaamse regering zet knip in subsidies

© PhotoNews
| De Vlaamse regeringsploeg Jambon I: Jan Jambon (N-VA), Hilde Crevits (CD&V), Bart Somers (Open VLD), Ben Weyts (N-VA), Benjamin Dalle (CD&V), Lydia Peeters (Open VLD), Wouter Beke (CD&V), Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA.)

De Vlaamse regering heeft vandaag zijn langverwachte begrotingstabellen overhandigd aan het parlement. Daarin vallen de verschillende besparingen aan subsidies op.

Alleen al voor het komende begrotingsjaar wordt er 180 miljoen euro aan subsidies ingetrokken. Brussel zal dat vooral voelen op de gemeenschapsbevoegdheden Welzijn, Volksgezondheid, Gezin, Cultuur, Jeugd, Sport en Media die samen in 2020 60 miljoen euro moeten inleveren.

In totaal zal de Vlaamse regering meer dan 2 miljard besparen. De grootste hap, meer dan 660 miljoen euro in 2024, moet uit de eigen werking komen. Vooral de niet-indexering van de werkingsmiddelen weegt daarbij door.

Woonbonus

In 2020 gaat dat 'nog maar' om 44 miljoen euro, maar in 2024 loopt dat op tot ruim 256 miljoen euro. De besparing op het eigen overheidspersoneel moet in 2024 bijna 75 miljoen euro opleveren.

Naast de besparingen op de eigen werking, moet er voor 625 miljoen euro uit fiscale hervormingen komen. Dat gaat dan vooral om de uitdovende woonbonus. In 2020 levert die veelbesproken ingreep nog niks op voor de begroting, maar in 2024 gaat het om een bedrag van bijna 328 miljoen euro. De compenserende verlaging van de registratierechten van 7 naar 6 procent kost dan weer 140 miljoen euro.

'Asociaal besparingskabinet'

Om 15 uur geeft de Vlaamse regering meer uitleg over de begrotingscijfers tijdens een persconferentie. De oppositie reageert alvast op sociale media. "Langverwachte #centenboekje is er en wat we vreesden komt uit. Er wordt bespaard op kinderen. Wie zorg nodig heeft, zal nog langer moeten wachten", schrijft SP.A-fractieleider Conner Rousseau op Twitter.

"Dit is een asociaal besparingskabinet dat de sociale prioriteiten weigert aan te pakken", reageert Jos D'Haese (PVDA).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?