Vlaamse regering voorziet opnieuw 5 procent van budget voor Brussel

BVR
© BRUZZ
30/09/2019
Updated: 30/09/2019 14.03u

“De Brusselnorm blijft behouden”, zegt onderhandelaar Bart De Wever (N-VA). Dankzij die norm gaat 5 procent van de Vlaamse begroting naar Brussel – bijna 1 miljard euro. Het meeste geld daarvan gaat naar onderwijs. Naast de verbreding van de ring rond Brussel was het de enige keer dat de hoofdstad van Vlaanderen aan bod kwam op de persconferentie.

De steden en gemeenten worden voor 400 miljoen euro ondersteund, laat toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) weten. Maar Brussel is een speciaal geval, en krijgt via de Brusselnorm – 5 procent van de Vlaamse begroting moet naar Brussel gaan – bijna 1 miljard euro van Vlaanderen. Het meeste geld daarvan gaat naar onderwijs, maar ook naar gemeenschapstaken zoals welzijn, cultuur en sport, integratie en inburgering.

“Die Brusselnorm blijft behouden”, zegt Bart De Wever (N-VA) nu. Meer info is er voorlopig niet.

"Wij beschouwen de Brusselse Vlamingen als alle andere Vlamingen", zei minister-president Jambon in een eerste reactie aan BRUZZ. "Als we zeggen: dat is het beleid voor Vlaanderen, dan is dat incluis het Vlaams beleid in Brussel, en incluis het Brussels onderwijs."

Zo'n vijfde van de Brusselse leerlingen gaat naar een Nederlandstalige school. "Dat willen we absoluut behouden", zei Jambon. "We zien ook dat een groep Franstalige leerlingen naar die scholen komt, wat dan weer hun kennis van het Nederlands vergroot. Dus dat is zeker een project dat we verderzetten."

In de A La Carte-studio verschaffen Steven Van Garsse en Robert Esselinckx meer uitleg over de Brusselnorm.

Betalen voor inburgering

Enkele andere maatregelen in het onderwijs zullen ook in Brussel voelbaar zijn. Zo moet het gemeenschapsonderwijs volledig neutraal zijn, dus zonder religieuze symbolen, krijgt het kleuteronderwijs evenveel middelen als het lager onderwijs, vooral in de vorm van bijkomende kinderverzorgers, en wordt er geïnvesteerd in kinderopvang.

Het Vlaamse inburgeringstraject wordt betalend, waardoor mogelijk meer mensen in Brussel voor het Franstalige traject zullen kiezen.

Ten slotte investeert Vlaanderen ook meer in fietspaden én in wegen. De verbreding van de Brusselse ring staat nog steeds op de agenda. Samen met de Oosterweelverbinding vormt dit de belangrijkste investering in wegen. Een slimme kilometerheffing komt er niet, werd expliciet gezegd tijdens de persconferentie.

Wat betreft de communautaire denkoefening, laat de Vlaamse regering het initiatief over aan het Vlaams parlement, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vlaanderen krijgt wel een minister van Justitie en Handhaving, toch een nieuwigheid met een communautair kantje. Die moet een "effectief en efficiënt" handhavingsbeleid uitwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, vlaams regeerakkoord, Jan Jambon, Brusselnorm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni