Jambon legt eerste steen van vernieuwde Ancienne Belgique

© Belga
31/01/2024

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft woensdag de eerste steen gelegd van het vernieuwde gebouw van de Ancienne Belgique (AB) in de Steenstraat in Brussel. Dat deed hij samen met Tom Bonte, algemeen directeur van de AB. De renovatie en herinrichting van AB Steenstraat, zoals het gebouw genoemd wordt, moeten tegen eind 2025 afgerond zijn.

De Vlaamse gemeenschap investeert vijf miljoen euro in de werken. Het voormalige AB Salon is tot op het geraamte gestript en wordt volledig gerenoveerd. Het nieuwe AB Salon moet een dynamische ontmoetingsplaats worden voor menig Brusselaar. Bedoeling is om er laagdrempelige dagactiviteiten en verbeterde voorzieningen voor het publiek te voorzien. Zo wordt de Grote zaal toegankelijker gemaakt en komen er een aangepaste lift, extra sanitaire voorzieningen voor mensen met een beperking en een nieuw AB Café met dakterras.

"Door deze verbouwing zal de AB verder groeien en transformeren tot een open huis waar elke muziekliefhebber welkom is en waar op elk moment van de dag wel iets te beleven valt", zegt Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jambon. "De AB is al een muziektempel en zal nóg meer een ontmoetingsplek worden met grote maatschappelijke waarde."

Zeven Vlaamse kunstinstellingen

De AB is een van de zeven huidige Vlaamse kunstinstellingen. Dat zijn kunstenorganisaties die een duurzame, toonaangevende positie innemen binnen het kunstenveld, een structurele band met de Vlaamse Gemeenschap hebben en daarvoor voor onbepaalde duur door de Vlaamse regering erkend zijn. De andere kunstinstellingen zijn momenteel Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel in Antwerpen, Kunstencentrum VIERNULVIER en Opera Ballet Vlaanderen in Gent.

4e1e4fff-whatsappimage2024-01-31at112344.jpeg

| De Ancienne Belgique, woensdagochtend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Ice, Ancienne Belgique, Jan Jambon, Steenstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni