© Jasmijn Post

Molenbeeks college staat positief tegenover We Love BXL-project van Jambon

JP
© Belga - BRUZZ
31/10/2018

Binnenkort start het langverwachte jongerenproject We Love BXL in Molenbeek. Het project, gesteund door binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), moet jongeren helpen om hun talenten te ontwikkelen en een job te vinden. Hoewel het schepencollege aanvankelijk sceptisch was over de deradicaliserende werking van de organisatie, klinken nu positieve geluiden. "Elk project dat de cohesie wil bevorderen, is welkom in Molenbeek."

Na de aanslagen in Parijs in november 2015 ontwikkelde de federale regering het zogenoemde 'Kanaalplan', een van de speerpunten in haar strijd tegen radicalisering en terrorisme. Naast repressie wilde Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) ook inzetten op preventie. Hij maakte uiteindelijk 200.000 euro vrij (100.000 euro meer dan eerst voorzien) voor het project van Sihame El Kaouakibi, bekend om de Antwerpse jongerenprojecten Let's Go Urban en Wannawork. Bovendien geniet het project nu ook steun van privé-investeerders zoals Deloitte, Telenet en Brussels Airport Company.

De uitrol van het project We Love BXL verliep niet van een leien dakje, omdat het huidige gemeentebestuur in Molenbeek niet mee wilde, zo klinkt het op het kabinet-Jambon. "Onze eerste keuze was om samen te werken met het lokale bestuur", aldus Van Raemdonck. "Burgemeester Françoise Schepmans (MR) was helemaal mee, maar ze kreeg een nul op het rekest van haar meerderheid (met CDH-CD&V, en Ecolo en Groen, red.). Het probleem is intussen omzeild door de opvolging van het project bij Binnenlandse Zaken te leggen, maar Van Raemdonck noemt het toch "pijnlijk om te zien dat een positief project vanuit de federale overheid botst op de muren van het lokale bestuur".

'Andere subsidie'

Dat klopt niet, zegt schepen voor Sociale Cohesie Sarah Turine (Ecolo). "De samenwerking met de federale overheid zou betekenen dat wij bevoegd werden voor de opvolging van het project, maar we waren niet overtuigd van de deradicaliserende werking. Er zijn al projecten op het terrein die jongeren willen empoweren via cultuur, zoals het Huis voor Culturen en Sociale Samenhang. Denken dat de jongeren die risico lopen om te radicaliseren daarheen gaan, is een beetje naïef."

"We hebben al een jaar niets over het project gehoord, en lezen er nu over in de pers"

Mustafa Er, kabinetschef Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR)

Turine voegt nog toe dat ze dacht dat het project daarom in het water was gevallen. "Maar blijkbaar heeft de federale overheid een andere subsidie gevonden dan die voor preventie van radicalisering," zegt ze.

De kabinetschef van burgemeester Françoise Schepmans (MR) laat weten dat minister Jambon noch Sihame El Kaouakibi de laatste tijd toenadering heeft gezocht. "We hebben al een jaar niets over het project gehoord, en lezen er nu over in de pers," zegt kabinetschef Mustafa Er.

Focus weg van deradicalisering

Op dit moment lijkt de focus van We Love BXL te zijn verschoven. De nadruk ligt op jongeren "helpen om hun talenten te ontwikkelen en hen te begeleiden naar werk", van een deradicaliserende werking is geen sprake meer.

Net als Turine is ook schepen Ahmed El Khannouss (CDH) nu mild gestemd. "Elk project dat de cohesie kan bevorderen is welkom, of het nu Franstalig of Nederlandstalig is." Schepen Annalisa Gadaleta (Groen) denkt dat het vooral de timing was die het project tegenzat. Op het moment dat het werd voorgesteld, was radicalisering een gevoelig onderwerp.

We Love BXL kan "over enkele weken" van start gaan, aldus nog van Raemdonck. "Dit zien we als een nationaal proefproject. Als het een succes blijkt, kunnen andere plaatsen in ons land volgen." Meer informatie vind je op de website van het nieuwe project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Françoise Schepmans, Jan Jambon, deradicalisering, Sihame El Kaouakibi , We Love BXL

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni