Vlaanderen en Brussel botsen over geluidshinder in Zaventem

© PhotoNews
| De luchtverkeerstoren van Skeyes en een vliegtuig van Brussels Airlines.

Vlaanderen weigert samen te werken om geluidshinder door vliegtuigen aan te pakken, dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) in De Morgen. De Vlaamse regering zou de stekker hebben getrokken uit een nieuw akkoord. Maar er was nog geen akkoord, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Al decennia kibbelen de Vlaamse en Brusselse regering over de geluidshinder die het vliegverkeer van en naar de luchthaven van Zaventem veroorzaakt. In maart dit jaar startte minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in alle stilte gesprekken op tussen de bevoegde federale en gewestelijke ministers.

Die gesprekken leidden zelfs tot een voorakkoord, zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron. In de 'gemeenschappelijke verklaring', beloven de verschillende regeringen onder meer om samen naar een oplossing te zoeken en om een onafhankelijk controleorgaan voor geluidshinder op te richten.

Vlaanderen verhindert die samenwerking nu, zegt Maron. In een van de aanpassingen die de Vlaamse regering naar zijn kabinet stuurde, eist Vlaanderen onder meer het recht om de gemeenschappelijke verklaring eenzijdig op te zeggen. "Een echte oorlogsdaad", noemt Maron die actie. Een vergadering eind juni over de aanpassingen moest volgens Maron geannuleerd worden, omdat de Vlaamse regering weigerde aanwezig te zijn.

Geen voorakkoord

Maar op het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir klinkt een ander verhaal. Volgens haar is de gemeenschappelijke verklaring geen voorakkoord die door alle partijen onderhandeld is, maar een voorstel van federaal minister Gilkinet waar alle regeringen nadien nog hun bezwaren over mochten insturen.

Op de vraag waarom Vlaanderen niet is komen opdagen op het laatste overleg voor de zomer, reageert woordvoerder Andy Pieters verbaasd: "Het klopt dat we het met bepaalde fundamentele passages niet eens waren, zoals die over de Brusselse geluidsnormen. Maar nadien hebben wij hier niets meer over vernomen. Het overleg op 29 juni is door de Brusselse regering zelf geannuleerd. Als minister Maron het probleem echt wil oplossen, moet hij maar de minister zelf bellen, in plaats van de pers."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?